Telefonul se transforma in portofel? Plusuri si minusuri ale tehnologiei NFC

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 12:06
3169 citiri
Telefonul se transforma in portofel? Plusuri si minusuri ale tehnologiei NFC

Lansarea iPhone 4S a fost o dezamagire pentru multi dintre fani, dar si pentru unele institutii financiare si companii telecom. Pentru cei din urma, marea lansare a fost un esec, intrucat noul dispozitiv nu beneficiaza de tehnologia near field communication (NFC), pe care o asteptau cu nerabdare.

Si totusi, ce inseamna tehnologia NFC in tarile dezvoltate? Ce interes ar avea companiile sa investeasca in aceasta tehnologie? Cat de riscant este sa ai un portofel mobil cu care sa faci orice plata? Iata ce spun specialistii citati de BBC.

Tehnologia NFC are multe intrebuintari, insa cea care a plasat-o in lumina reflectoarelor in ultima vreme este chiar posibilitatea de a folosi telefonul mobil drept portofel virtual.

Lumea aflata in dezvoltare foloseste deja telefoanele mobile pentru plata cumparaturilor, pentru a achita cursa de taxi si aproape in orice scop, de cativa ani incoace.

In lumea dezvoltata, anuntul facut la inceputul anului privind lansarea Google Wallet in SUA a dat startul entuziasmului in jurul tehnologiei NFC.

In Japonia, sistemul de plata FeliCa de la Sony, utilizat initial la sistemul de tranzit in masa din Hong Kong sub forma cardului Octopus, a fost o caracteristica de baza a telefoanelor NTT Docomo inca din 2004. Restul lumii abia reuseste sa tina pasul.

Cum functioneaza plata prin NFC?

Pentru a activa sistemul este suficient sa apropiem la cel putin 4 centimetri distanta doua dispozitive dotate cu tehnologia NFC si ele vor comunca singure intre ele.

Cipul NFC, care reuseste sa identifice undele radio, permite transferul de date, respectiv plata produsului, intre cele doua dispozitive. Este, desigur, nevoie ca telefonul sa aiba un sistem de securitate si o aplicatie care sa asigure interfata pentru utilizator.

Unele telefoane au cipul NFC incorporat, altele nu, insa doritorii pot sa il adapteze pentru cardul SIM, cardul micro SD sau chiar pentru carcase compatibile. Asadar, desi iPhone nu are incorporat sistemul NFC, el poate fi utilizat ca un portofel mobil, datorita dispozitivelor create de DeviceFidelity si utilizate de Visa si alte companii.

In Europa, doar Orange si O2 sunt companiile de telefonie mobila adaptate pentru o astfel de tehnologie.

Care sunt avantajele portofelului mobil pentru orice afacere?

Portofelul mobil pare a fi o propunere destul de interesanta pentru retaileri, sustine David Snow, analist telecom la Juniper Research.

"Pentru magazinele mici adoptarea aceste tehnologii ar insemna ca nu mai sunt nevoite sa manevreze atatia bani lichizi, iar pentru cele mari, ar putea insemna cozi mai mici si viteza mai mare de rulare a clientilor", adauga acesta.

Asta inseamna, desigur ca micile companii vor fi nevoite sa faca o investitie considerabila in noua tehnologie NFC si dispozitivele adaptate pentru sistem.

In plus, flexibilitatea oferita de NFC i-ar putea motiva pe clienti sa intre in magazine si sa cumpere produsele la oferta.

"Trebuie sa existe o motivare pentru consumator sa foloseasca acest sistem, asa cum trebuie sa existe un factor de motivare si pentru vanzator sa foloseasca echipamentul la punctul sau de vanzare.

Iar acea motivare este oferita de valoarea care transcende plata in sine. Imagineaza-ti ca intri intr-un magazin, si, pentru simplul fapt ca ai un telefon dotat cu tehnologia necesara de plata, primesti oferte de care poti profita la casa", explica reprezentantul Clairmail, Carl Tsukahara.

Michelle Janes, reprezentant Visa, este si ea de acord. Gigantul cartilor de credit are propria tehnologie mobile wallet, pe care le-au oferit-o cu licenta si lui Google si Isis. Visa deja foloseste un serviciu de oferte in timp real pentru cardurile sale.

"Credem ca unul dintre beneficiile unui dispozitiv dinamic percum telefonul mobil este posibilitatea de a utiliza servicii extra. Astfel, Visa are servicii de alerta in timp real si ofera tot felul de posibilitati, complmentare platilor din magazine.

Jason Reese, director de plati mobile la Everything Everywhere sustine ca tot mai multi retaileri incep sa adopte noua tehnologie.

"Spre exemplu McDonald's a inceput sa instaleze cipurile NFC in toate cele peste 1200 de locatii din Marea Britanie. Incepem sa vedem tot mai multi retaileri interesati. Odata ce ai starnit interesul retailerilor, consumatorii, la randul lor, incep si ei sa fie interesati, daca le creezi conditiile de piata", explica acesta.

Cat de sigure sunt platile cu telefonul?


Phil Lieberman, directorul companiei de securitate IT Lieberman Software, considera ca aceasta tehnologie reprezinta un risc semnificativ pentru consumatori.

Potrivit acestuia, deoarece cip-urile raman programabile, ele sunt mult mai usor de accesat de catre hackeri.

"In procesul de producere a cardurilor de credit, siguranta este elementul de baza, iar la finalizarea procedurilor cardul nu mai poate fi actualizat sub nicio forma.

In aceasta tehnologie, vorbim insa despre programare prin unde radio. Ceea ce ma ingrijoreaza este ca aceasta cale de programare a cipului pentru portofelul electronic mobil este mereu deschisa", explica Lieberman.

Siva Narendra, presedintele Tyfone, compania care a creat tehnologia ce permite institutiilor financiare sa programeze wireles cip-urile NFC, nu este, insa, de acord cu spusele lui Lieberman.

"Daca acest sistem nu este suficient de sigur, inseamna ca niciun sistem din lume nu mai este sigur.

Exista doua modalitati de a controla aceasta securitate. Fie pastrezi algoritmul modului in care comunici un secret, fie faci algoritmul public si il controlezi cu ajutorul codurilor digitale.

Toate sistemele de securitate actualizate de pe Pamant se bazeaza pe coduri digitale. Acesta este modul in care cip-urile functioneaza astazi", argumenteaza presedintele Tyfone.

Ce se intampla daca cineva iti fura telefonul?


Pentru Andy Kemshall, sef la SecurEnvoy, grija principala pare a fi autentificarea.

Pentru plati nesemnificative la astfel de sisteme wireless, nu este necesara introducerea unui cod PIN.

"Insa daca cineva iti fura telefonul, in mod evident va incepe sa il foloseasca pentru mici plati si pentru conectarea la internet. Tocmai de aceea nu trebuie sa ignoram si acest al doilea factor".

Cu toatea acestea, spre deosebire de Lieberman, Kemshall nu crede ca portofelul mobil ar fi o idee tocmai proasta.

"Daca totusi sistemul este setat si pentru plati mici cu introducerea codului PIN la utilizare, prima intrebare ar fi: este telefonul echivalentul logic al cardului de credit?. Raspunsul meu este: da, telefonul este dispozitivul ideal pentru un astfel de sistem", concluzioneaza Kemshall.

Sandra Alzetta, reprezentant Visa Europe sustine ca toate verificarile de securitate au fost facute.

"Poti fi sigur 100% de un sistem sau un dispozitiv? Nu cred ca exista asa ceva. Dar sunt convinsa ca acesta poate si trebuie sa fie obiectivul nostru", explica resprezentantul Viza Europe.

#google wallet, #iphone 4s, #tehnologie nfc, #telefon portofel , #stiri Google