Reversul dezastrului. Cine s-a imbogatit din cutremure si tornade

Marti, 02 August 2011, ora 17:32
4882 citiri
Reversul dezastrului. Cine s-a imbogatit din cutremure si tornade

Companii precum ServiceMaster sau Signature Group au avut ani cu venituri pe peste 230 de milioane de dolari. Apogeul a fost in 2005, cand New Orleans a fost lovit de uraganul Katrina. Cum arata o industrie bazate de dezastre naturale?

ServiceMaster, compania care opereaza sub forma a peste 3.000 de francize, se ocupa de curatarea zonelor afectate de revarsari de ape, furtuni sau incendii. Acestea sunt evenimente banale, situatiile "interesante" fiind cele in care trebuie sa curete in urma unui dezastru natural.

In aceste cazuri, sunt mobilizate sute din cei 1.200 de angajati, pentru a repara daunele provocate de catastrofa. Procesul dureaza zile sau chiar saptamani in sir.

Dupa acest model de business mai functioneaza si alte companii de "curatenie", cum ar fi ServPro, Disaster Kleenup International sau Signature Group.

"Intr-o ora eram pregatiti sa ne mutam in aria afectata pentru a ne face treaba", spune Bobby Lewis, vicepresedintele ServiceMaster.

"Deja aveam informatiile necesare de la asiguratori, Google Maps si alte servicii pe care le utilizam pentru a avea o orientare vizuala aditionala".

Joplin, un oras american cu 50.000 de locuitori a fost lovit de o tornada monstruoasa, care a ucis 120 de persoane si a ranit serios alte 400. In plus, a distrus mii de locuinte si afaceri.

A fost cea mai dezastruoasa tornada din SUA, din 1947 si pana in prezent, si a noua cea mai "ucigatoare" din toate timpurile.

"In patru ore eram acolo, cu oamenii, echipamentele si cu dispozitive de iluminat, astfel incat sa putem salva cat mai multi oameni", isi aminteste Lewis.

"Cand punem receptorul in furca, apasam pe tragaci", spune si Ken Mechiorre, vicepresedinte la CH2M Hill, compania internationala de inginerie contractata de FEMA (Agentia Federala pentru Gestionarea Urgentelor) pentru a furniza adaposturi temporare si alte tipuri de ajutor celor afectati de dezastru.

Mai mult decat orice alt domeniu, afacerile de reconstructie dupa dezastru sunt dependente total de Mama Natura.

Volatilitatea veniturilor este determinata de marimea si frecventa catastrofelor.

Spre exemplu, Signature Group, o companie texana din acest domeniu, a mobilizat in urma cu sase ani 1.500 de persoane pentru a recladi 19 scoli si spitale in New Orleans. Veniturile companiei in acel an au fost de 230 de milioane de dolari.

"Acela a fost un an unic, apogeul nostru", spune Bobby Chiasson, vicepresedintele de marketing al Signature Group.

"Am avut ani de 12 milioane de dolari sau de 30 de milioane. Fluctueaza foarte mult".

Intr-adevar, apogeul companiilor din acest domeniu a fost in anul 2005, cand SUA a fost lovita de uraganele Katrina si Rita.

Guvernul federal a alocat 50 de miliarde de dolari pentru a gestiona acesta criza.

De atunci pana in acest an, veniturile au scazut de la an la an.

"Intre 2006 si 2011, aceasta piata a scazut cu o rata anuala de 0,9%, pana la 10.4 miliarde de dolari in 2011", spune Caitlin Moldavy, analist industrial la compania de cercetare IBISWorld.

Dar in 2011, cu sapte luni de inundatii masive si cel mai deazastruos sezon de tornade din ultima jumatate de secol, se estimeaza o crestere de 18,9% a industriei.

State Farm a platit asigurari in valoare de 1,75 miliarde de dolari catre peste 400.000 de persoane afectate de furtunile distructive intre aprilie si mai. Compania mai avusese doar patru luni mai costisitoare decat aceasta in toata istoria sa de 90 de ani.

Chiasson of Signature isi petrece cea mai mare perioada de timp sustinand prezentari pentru mici grupuri - asociatii spitalicesti, districte scolare si asociatii de locatari - pe tema importantei planurilor de pregatire pentru catastrofe.

Lewis de la ServiceMaster estimeaza ca 60% din activitatea companiei inseamna planificare, in speranta ca planul respectiv nu va fi pus niciodata in practica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cele mai mari dezastre naturale, #incediu, #katrina, #tornada, #uragan , #stiri Google