Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Real estate: O vila pe Coasta de Azur, mai ieftina decat in Bucuresti?

Real estate: O vila pe Coasta de Azur, mai ieftina decat in Bucuresti?

Astazi pe la pranz, pe cand sedeam la o masa pe terasa unui restaurant calm din Narbonne, in sudul extrem al Frantei schimband opinii cu cativa apropiati , m-am trezit cu un apel alarmat - venit de la Bucuresti pe telefonul portabil - care mi-a creat o stare de buna-dispozitie neobisnuita.

Cea care ma cauta era o tanara de la un post de televiziune care, stiind ca am obiceiul sa calatoresc mult si, in orice caz, cunosc piata imobiliara frantuzeasca din experienta directa, dorea sa ma consulte asupra unui articol aparut de dimineata intr-un ziar editat pe malurile Dambovitei unde autorul, un cine stie cine, sustinea cu aplomb ca "pe Coasta de Azur, o vila costa mai putin decat la Bucuresti "(!??).


Juna interlocutoare nu avea idee ca pe moment ma gaseam departe de casa si s-a aratat uimita de coincidenta temei cu locul de unde ii vorbeam si a voit sa afle mai multe, exprimandu-se in chiar aceste cuvinte care sunt, la redactorul roman, un tic verbal curent.


Dar inainte de a formula un punct ce vedere privitor la nostimada despre care urma sa ii vorbesc, am avut o clipa de enervare intelegand ca procentul celor care, la noi, dovedindu-se ignoranti patenti, agita apele inutil si creeaza false teme, uluitor de absurde, este impresionant iar boala e grea si nu va rece usor.


Speta trebuia incadrata in categoria folklorului de "atoatestiutori"care nu doar ca practica un pseudo-enciclopedism nutrit -cu rele indrumari-din cautarile cu motorul google ci si dau impresia ca stiu mai bine din rumori si conexiuni fortate cum se prezinta situatia decat cei ce cunosc realitatile in chip nemijlocit.


In aceasta materie, stupiditatea este flagranta dincolo de eroarea tehnica de a compara "pere cu mere ", adica o capitala unde se castiga bani (si asezarea este pentru traiul cotidian )si o regiune cu caracter plezirist, unde banii se cheltuiesc cu nesabuinta si majoritatea celor ce detin proprietati sunt fie rentieri, fie si-au luat o resedinta secundara cam in felul celor ce isi cauta la noi "vile la Eforie Nord ".


Dar mai mult decat metoda gresita (care, la jurnalistul roman de miza marunta, nici nu mai trebuie invocata caci este de la sine inteleasa), ridicula este perspectiva fiindca in marile sanctuare de lux resedintele cu adevarat scumpe nu se vand decat rar si in "cerc inchis " iar piata nu exista pentru ele in sensul propriu fiindca acestea nu se vand cu participare de agent sau, bineinteles, "la mica publicitate".

Cat priveste preturile-sau, mai bine spus, valorile - acestea sunt enorme caci, in fond, la ce pret ar aparea pe o piata libera (nu "dirijata", precum este luxul de Coasta de Azur ) o "vila " ce se inchiriaza (exemplu nu atat de rar !) cu 45.000 de Euro saptamanal in august si iulie, cand si aici suntem in varf de sezon ? Aceasta incheiere stinge orice discutie privind inferioritatea Nisei fata de Bucuresti.

Un comentariu de Artur Silvestri, Profesor de gestiune imobiliara si expertiza de patrimoniu la Universitatea Internationala Francofona din Bruxelles.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3152 ori