Planul Google de a cartografia lumea

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 09:15
2387 citiri
Planul Google de a cartografia lumea

Cand Google a lansat primul program de navigatie, Google Maps Navigation, intreaga industrie a sistemelor de acest gen s-a prabusit.

Motivul? Gigantul american din domeniul Internetul ofera serviciul gratuit, serviciile similare din partea altor companii devenind scumpe sau, si mai rau, inutile, relateaza Forbes.

Totusi, companiile de sisteme de navigatie se consoleaza cu gandul ca Maps Navigation este disponibil doar in Statele Unite, pe platforma mobila Android si numai pe cateva telefoane, inclusiv Motorola Droid si T-Mobile myTouch 3G/HTC Magic. Insa, zvonurile ca Google a cerut informatii cartografice din Europa a impins unele firme de sisteme de navigatie sa se gandeasca la inchiderea portilor.

Surse din piata spun ca Google lucreaza cu firma de cartografiere olandeza Automotive Navigation Data (AND). Desi nu este atat de cunoscuta precum rivalii Navteq si Tele Atlas, AND este al treilea provider de software de cartografiere la nivel mondial, serviciile de navigatie de pe Internet, precum Mapquest si Bing Maps, a celor de la Microsoft, fiind bazate pe software-ul furnizat de aceasta companie.

De altfel, in raportul financiar din aprile 2009, oficialii AND scriau ca de abia au semnat un contract cu o corporatie americana, care va folosi hartile sale ale Europei de Vest si ca se asteapta la cresterea profitului de la trei la cinci ori, in acest an, datorita acestui contract. Totusi, AND nu a dat numele companiei americane la care se referea.

Purtatorul de cuvant al AND nu a dorit sa comenteze asupra unei posibile intelegeri cu Google, insa a declarat ca firma cartografiaza Europa de Vest intr-un ritm alert, termanand deja hartile mai multor tari, printre care Olanda, Belgia, Luxemburg, Elvetia, Austria, Danemarca, Portugalia si Spania. Hartile pentru restul tarilor vor fi terminate in primul trimestru din 2010.

Google ar putea folosi hartile AND si pentru serviciile de navigatie din afara Europei. Compania olandeza este in negocieri cu firme de acelasi profil din China, Orientul Mijlociu si America de Nord, scopul fiind de a cartografia intregul Pamant.


Serviciul Google ameninta firmele de profil europene


Surse din industrie, precum Nick Black, fondator al firmei de servicii geospatiale CloudMade, spune ca parteneriatul dintre cele doua companii este real si va da rezultate in curand. "Probabil, in sase luni, vom avea un serviciu de navigatie disponibil pe telefoanele care folosesc sistemul Android. Cand AND va finaliza hartile din Europa, Google le va folosi", a spus Black.

Oferirea gratuita a unor astfel de servicii de navigatie este o adevarata amenintare la adresa firmelor de profil din Europa. De exemplu, Nicolas Gramlich, de la AndNav, spune ca va inceta dezvoltarea sistemului sau de navigatie, daca Google va intra pe piata europeana cu acest serviciu.

Ca si Google, AndNav este un serviciu gratuit, disponibil pentru telefoanele cu Android, insa, fiind un dezvoltator independent, nu are capacitatea de a face fata imensei corporatii americane.

Nav4all, un alt provider de astfel de servicii, spune ca Google ar putea deveni al treilea furnizor de harti digitale, dupa Navteq si Tele Atlas.

Altii sunt, insa, mai optimisti. "Robert K", dezvoltatorul hartilor RMaps, spune ca va continua sa ofere serviciul sau, desi recunoaste faptul ca nu va putea concura cu Google.

CloudMade are o abordare diferita, oferind unelte care sa permita dezvoltatorilor indepedenti posibilitatea de a face harti specializate, de exemplu, pentru pistele de biciclete sau traseele de pe munti.

#google, #android, #platforma, #harta, #cartografiere , #stiri Google