Pe cine cenzureaza Google

Vineri, 19 Martie 2010, ora 23:04
3327 citiri
Pe cine cenzureaza Google

Google controleaza aproape doua treimi din informatiile afisate prin motoarele de cautare. Desi gigantul web s-a supus cenzurii in alte tari, acum este hotarat sa "tina piept" cenzurii din China chiar daca autoritatile decid sa inchida site-ul local.

In Turcia, este o infractiune sa aduci ofense intemeietorului tarii, Mustafa Kemal Ataturk. Din aceasta cauza, Google restrictioneaza accesul la clipurile video de pe google.com.tr pe care guvernul turc le considera ilegale.

In Germania, Franta si Polonia este ilegal sa publici materiale pro-naziste sau care contesta Holocaustul. Google se supune legilor acestor tari si nu afiseaza linkurile catre site-uri cu astfel de content.

In Tailanda, a denigra imaginea monarhului este o infractiune, asa ca Google blocheaza video-urile YouTube care il ridiculizeaza pe regele Bhumibol Adulyadej.

Cenzura aplicata de Google este in permanenta legatura cu gradul de transparenta al guvernelor.

Din acest motiv, politicile de cenzura ale Google sunt urmarite de "ochii" atenti ai unor guverne precum cel chinez.

"Cand am intrat prima data pe piata din China, eram constienti de ceea ce ne asteapta. Am crezut ca putem oferi mai multe informatii daca suntem prezenti acolo, pentru ca absenta noastra ar fi insemnat o cenzura mai mare", a declarat purtatorul de cuvant pentru politici publice de la Google.

Pe 12 ianuarie, Google a anuntat ca nu va mai cenzura continutul pe site-ul sau din China, dupa ce, in urma unei investigatii, s-a aflat ca hackeri ai guvernului au incercat sa acceseze conturile de Gmail ale unor activisti chinezi.

Cum functioneaza cenzura Google

Unele tari informeaza Google despre o serie de teme si subiecte care sunt considerate ilegale si este la latitudinea companiei sa decida daca anumite site-uri incalca regulile locale sau nu. Alte tari trimit cereri directe de a restrictiona anumite linkuri sau un anumit tip de continut.
 
Cand oficialii unei tari cer ca un anumit continut sa fie restrictionat, avocatii Google examineaza aceste cereri pentru a stabili daca intr-adevar este ilegal.

De multe ori, compania negociaza cu autoritatile acelei tari pentru a reduce din restrictii.

Uneori, Google decide sa nu se supuna cenzurii si atunci autoritatile ii restrictioneaza accesul.

De fapt, site-urile Google au fost blocate, de-a lungul timpului, in mai mult de 25 de tari diferite: China, Tailanda, Turcia, Arabia Saudita, Iran, Cuba, Coreea de Nord, Pakistan, Maroc, Siria, Indonezia, Burma, Fiji, Etiopia, Emiratele Arabe Unite, Tunisia, Belarus, Uzbekistan, Bahrain, Vietnam, Turkmenistan, Bangladesh, India, Brazilia si Spania.

In acest moment, Turcia nu permite utilizatorilor din interiorul granitelor sale sa acceseze YouTube. Aceasta decizia a survenit dupa ce tribunalele din Turcia nu au fost satisfacute de decizia Google de a bloca videourile ilegale doar pentru aceasta tara si nu la nivel global.

Unul dintre obiectivele companiei Google este de a fi cat se poate de transparenta.

De fiecare data cand restrictioneaza o pagina de web, afiseaza un mesaj in pagina sa de rezultate, explicand ca acel link a fost indepartat.

Cenzura nu lipseste nici la Google “acasa”. In Statele Unite, compania indeparteaza frecvent linkuri sau videouri pentru care site-ul gazda nu detine drept de copyright.

Pe de alta parte, cautari precum "cum sa construiesti o bomba" sau "de unde sa cumpar heroina" afiseaza rezultate pentru ca nu este interzis sa inveti oamenii cum sa construiasca o bomba sau sa afle de unde pot cumpara droguri.

Insa Google nu afiseaza reclame nici pentru bombe nici pentru heroina, pentru ca este ilegal sa le comercializezi.

Decizia de cenzura, in cadrul Google, nu se ia numai in urma notificarilor din partea guvernelor.

In cazuri grave, precum pornografia infantila, se autocenzureaza
si blocheaza linkurile catre site-urile sau clipurile care contin astfel de materiale, chiar daca tarile respective nu au legi care sa interzica astfel de continut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cautare, #cenzura, #china, #google, #guvern, #motor, #site , #stiri Google