Pauzele de somn sporesc productivitatea angajatilor. Vezi de ce

Marti, 23 August 2011, ora 19:10
2951 citiri
Pauzele de somn sporesc productivitatea angajatilor. Vezi de ce

Oamenii sunt mai fericiti si mai productivi la munca, atunci cand sunt relaxati. Americanii au introdus conceptul de "pauza de somn" si chiar investesc bani in dispozitive care sa ii ajute pe angajati sa se deconecteze atunci cand simt nevoia. Conceptul poate parea absurd pentru romani insa, intr-o tara in care somnul la munca ar fi catalogat drept "perdere de timp pe banii companiei".

NASA, impreuna cu o echipa de 91 de voluntari de la National Space Biomedical Research Institute organizeaza cursuri prin care ii invata pe membrii sai cum sa doarma mai bine in timpul misiunilor lungi, scrie publicatia Inc.com.

Mai mult decat atat, pauzele de "siesta" dateaza cu sute de ani in urma, ca modalitate de a scapa de temperaturile inalte in zonele cu climat insuportabil, asa cum este in Spania.

Cateva studii recente, insa, au scos la iveala si explicatiile medicale ale cresterii productivitatii angajatilor care iau o pauza de somn, in timpul zilei.

Cercetatorii de la Universitatea din California au confirmat, in 2010, ca somnul poate imbunatati capacitatea creierului de a retine informatii, mentionand ca o astfel de pauza la mijlocul zilei nu numai ca indeparteaza efectele negative ale starii prelungite de consitenta, dar contribuie si la o imbunatatire considerabila a randamentului.

Cu doi ani mai devreme, cercetatorii israelieni au concluzionat ca somnul grabeste procesul de consolidare a memoriei pe termen lung, iar in 2007, oamenii de stiinta de la Institutul National de Siguranta si Sanatate la locul de munca din Atlanta a aratat ca o pauza scurta de somn in mijlocul zilei ar putea fi o strategie utila de a imbunatati nu doar moralul ci si satisfactia la locul de munca.

In plus, psihologii citati de Inc.com recomanda angajatilor un somn de 15 minute in momentul in care simt ca nu mai au vlaga in timpul zilei de munca.

"Daca am folosi o masinarie asa cum folosim corpul uman, am putea fi acuzati ca expunem aparatura uzurii. Asa cum orice aparat trebuie alimentat, tot asa si corpul uman trebuie hranit si alimentat cu energie", sustine psihologul James Maas.

Exista si o explicatie neurologica pentru care astfel de perioade de somn functioneaza: chiar daca suntem treji, riscam de foarte multe ori ca neuronii nostri sa nu fie in aceeasi stare, mai ales daca suntem foarte obositi.

Un somn mai lung insa, de 30 sau 60 de minute, poate sa te aduca intr-un somn profund si risti sa devii morocanos cand te trezesti.

Pauza de somn ar putea avea efecte benefice si pe termen lung

O astfel de pauza ar putea reduce riscul problemelor cardiovasculare, inclusiv atacul de cord, infarctul si diabetul.

Studiile au mai aratat ca moleseala din timpul zilei poate cauza viteza scazuta de reactie, incapacitatea de concentrare si o dificultate de a tine minte o informatie pe o perioada mai lunga de timp.

Angajatii trebuie incurajati sa isi ia pauze de somn

MetroNaps, o companie din Florida, a realizat si a fructificat importanta utilizarii de produse care sa induca somnul pentru angajati. Astfel, compania pronduce EnergyPod, un scaun de dormit in valoare de 12,985 de dolari, care are incorporate muzica pentru relaxare si vibratii subtile care sa il ajute pe utilizator sa adoarma mai usor.

Christopher Lindholst, unul dintre realizatorii acestui produs, sustine ca afacerea se afla pe crestere raportat la situatia din 2003, cand a fost fondata compania.

"Companiile au inceput sa aprecieze ideea, au realizat ca somnul este important pentru sanatate si ca, daca ii intereseaza bunastarea si productivitatea angajatilor lor, trebuie sa le permita angajatilor sa se odihneasca".

Si Google a apelat la produsul MetroNaps, potrivit publicatiei Inc.

#somn, # pauza somn, # loc de munca, # productivitate, # angajati , #stiri Google