Pagina Google din Hong Kong, supusa "cenzurii selective"

Joi, 25 Martie 2010, ora 12:40
1279 citiri
Pagina Google din Hong Kong, supusa "cenzurii selective"

Reprezentantii Google au declarat ca site-ul din Hong Kong unde au fost redirectionate cautarile efectuate de internautii chinezi este supus "cenzurii selective".

"Suntem pe deplin constienti ca Guvernul chinez ar putea, in orice moment, sa blocheze accesul la serviciile noastre. De fapt, am constatat deja cenzura selectiva a unor rezultate pentru anumite cautari efectuate si pe adresa Google.com.hk si pe Google.com", a declarat Davidson, director de politici publice la Google, la o audiere director de politici publice la Google, precizeaza Mediafax.


In ceea ce priveste acuzatiile Guvernului chinez, care considera ca Google si-a incalcat "angajamentul scris" asumat in 2006, cand si-a lansat serviciile in China, Davidson a declarat ca Google si-a respectat promisiunile pe care le-a facut la acel moment.


"Aceasta decizie este in conformitate cu angajamentul luat la lansarea Google.cn, cand am precizat ca vom supraveghea conditiile existente in China, si aici sunt incluse si noile legi si alte restrictii impuse servciilor noastre", a mai spus el.


Davidson a mai subliniat ca Google a fost primul motor de cautare din China "care i-a informat pe internauti atunci cand rezultatele cautarilor lor au fost cenzurare din cauza aplicarii legislatiei chineze".


Reprezentantul Google a mai precizat ca cenzura este o problema care a depasit domeniul apararii drepturilor omului si constituie si un subiect de politica comerciala.


"Cand un Guvern aplica o politica de cenzura care favorizeaza companiile de internet legale, este vorba de o incalcare a principiilor de baza a comertului international", a mai spus Davidson.


Recent, Serghei Brin, cofondator al Google, a facut un apel catre Guvernul Statelor Unite ale Americii sa ia atitudine in ceea ce priveste cenzura internetului din China si sa trateze aceasta problema ca o prioritate.


"Sper ca vor face din asta (cenzura internetului in China, n.r) o prioritate. Problemele privind drepturile omului merita cel putin la fel de mult timp ca si problemele de comert, care sunt o prioritate in prezent. Sper ca vor lua acest lucru in serios", a declarat Serghei Brin, discutand despre atitudinea Guvernului american.


Google Inc. a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca va inchide versiunea chineza a motorului sau de cautare, disponibila la adresa www.google.cn, si a redirectionat cautarile catre un site din Hong Kong, necenzurat, disponibil la google.com.hk.

 

#google, # motor cautare, # cenzura , #stiri Google