Networking de succes: cand prietenii si cunostintele iti cauta un job

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 18:26
2633 citiri
Networking de succes: cand prietenii si cunostintele iti cauta un job

Cea mai buna modalitate de a-ti gasi un job in ziua de azi este prin retelele de socializare, fie ele online, fie prin cele reale. Te-ai intrebat vreodata insa daca ai prieteni si cunostinte care te-ar fi putut ajuta sa fii unul dintre cei 6000 de oameni pe care Google ii cauta pentru angajari la sfarsitul lunii ianuarie? Google este doar un exemplu, exista multe companii mari care fac angajari, insa daca nu cunosti oamenii potriviti, nu ai nicio sansa sa ajungi unde iti doresti, relateaza publicatia Forbes.

Reteaua ta de prieteni a fost construita pentru nevoile tale, la un moment dat.
 
Daca esti in cautarea a ceva nou, nu te teme sa adaugi tot mai multi oameni printr-o strategie mult mai elaborata decat pana acum.

Reteaua ta nu trebuie sa se rezume doar la prietenii apropiati

Networking-ul este asociat de multi dintre cei care isi cauta un job cu pastrarea legaturii cu prietenii lor.

Chiar daca prietenii sunt o parte importanta din reteaua ta e socializare, nu ei sunt cei care iti vor aduce cele mai importante oferte de job, potrivit Forbes.

In primul rand, daca nu activeaza in domeniul care te intereseaza, s-ar putea sa nici nu cunoasca pe cineva de acolo.

Exista riscul ca acestia nici sa nu inteleaga prea bine cerintele tale, pentru a putea fi de ajutor.

Incearca o abordare mai pragmatica a retelei tale de cunostinte, ca pe o sursa de oameni care au un potential sa iti fie de ajutor.

Gandeste-te la toti oamenii pe care i-ai cunoscut in viata ta personala si profesionala si adauga-i in lista de prieteni pentru a putea pastra legatura cu ei.

LinkedIn te ajuta sa gasesti mai usor oamenii dintr-o anumita companie, si acolo ai putea gasi un coleg care a fost angajat la Google, sau in postul la care aspiri.

Prezinta-ti corect valoarea


Nu-ti lasa prietenii sa inteleaga ca esti in cautarea unui job la intamplare, mai ales daca te adresezi unor oameni care nu te cunosc foarte bine.

Cere informatii de la oamenii din reteaua ta.

Asigura-te ca stiu toti ca esti in cautari pentru un anumit domeniu, spune-le ceva inteligent despre acesta si prezinta-le o "programare" clara a subiectelor pe care vrei sa le discutati, ca ei sa isi dea seama ca intentiile tale sunt serioase si ca nu isi vor pierde timpul cu tine.

Multi oameni folosesc gresit activitatea de networking , de aceea tu te poti diferentia prin simplul fapt ca esti bine pregatit.

Acestia cauta intalniri din care sa obtina informatii si isi petrec timpul fara un scop clar al discutiei si fara sa faca o cercetare prealabila, pe cont propriu.

Intrebarile adresate de ei sunt de baza, iar raspunsurile ar putea fi obtinute foarte usor si fara sa iroseasca timpul pretios al cunostintelor dispuse sa le ofere ajutorul.

Acestia isi formeaza imaginea de oameni lenesi, nepregatiti si in niciun caz nu vor prezenta o garantie de oameni constiinciosi.

Nu ai vrea sa fii etichetat in acest mod de catre oamenii cu care ai o relatie profesionala, spun specialistii.

Greselile de networking iti afecteaza credibilitatea ca profesionist
 
Lipsa de documentare te poate duce chiar si la jobul nepotrivit, este de parere Mihaela Matei, Senior HR Consulting.

"Prin networking de obicei incerci sa accesezi orice resursa iti e la indemana, cand cauti un loc de munca sau ai o nevoie urgenta de a face schimbarea. Este posibil, insa, sa nu te documentezi suficient.

Unele resurse de networking iti apar pur si simplu in cale si atunci nu apuci sa vezi exact cum e compania si ai sa regreti mai tarziu", a declarat aceasta pentru Bloombiz.ro.

Daca nu stii ce cauti, nici potentialul angajator nu isi va forma o parere buna despre tine, daca ajungi la stadiul de interviu.

"Unii nu stiu exact ce le-ar placea sa faca. Unii care isi cauta de lucru, desi sunt directori de vanzari sau nu au fost exact directori de vanzari, dar ulterior ar putea sa mearga pe zona de supervisor. Ca angajator, nu as lua un director de vanzari care imi aplica pentru pozitia de supervisor", este de parere Mihaela Matei.

Ajusteaza-ti reteaua de cunostinte, atat cat e nevoie

Informatiile pe care le obtii cu ajutorul retelei tale de cunostinte sunt foarte valoroase pentru tine, iar in schimbul lor trebuie sa oferi rezultatele cautarilor tale, daca vrei ca relatia sa fie una corecta si de incredere.

Gandeste-te daca oamenii din reteaua ta iti ofera raspunsuri la intebarile tale, daca iti ofera o cale catre noi oameni valorosi din punct de vedere profesional sau daca iti ofera sustinere si incurajare.

In cazul in care oamenii din reteaua ta nu te ajuta sa avansezi in cariera, va trebui sa faci cumva sa cresti numarul de oameni din lista ta.

Asta nu inseamna ca renunti la cei pe care nu ii gasesti "utili" in cautarea ta de job, pentru ca reteaua sociala presupune si alte tipuri de conexiuni de care ai putea avea nevoie, te sfatuiesc specialistii Forbes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#angajari, #cunostinte, #job, #linkedin, #networking, #prieteni, #retele sociale , #stiri Google