Intelegerea dintre Google si NSA ramane secreta

Sambata, 12 Mai 2012, ora 12:31
1324 citiri
Intelegerea dintre Google si NSA ramane secreta

Agentia americana ultrasecreta de informatii NSA nu are obligatia sa dezvaluie natura legaturilor sale cu gigantul Google, incheiate pentru a proteja firma californiana de atacuri cibernetice.

Curtea de Apel din Washington a stabilit ca statutul special al Agentiei de Securitate Nationala (NSA) ii permite acesteia sa pastreze secret orice aranjament cu gigantul din domeniul Internetului.

"Orice informatie care se raporteaza la relatiile dintre Google si NSA ar dezvalui informatii protejate despre NSA", a hotarat judecatoarea Janice Rogers Brown.

Aceasta hotarare raspunde unei cereri depusa de o asociatie care apara confidentialitatea datelor private pe Internet. Centrul de Informare asupra Datelor Private Electronice (EPIC) doreste ca acordurile dintre Google si NSA sa fie facute publice, in numele dreptului cetatenilor de a sti daca sunt supravegheati.

Cererea a fost depusa in urma unei serii de atacuri informatice dirijate impotriva activistilor pentru drepturile omului din China, in ianuarie 2010. Acesti activisti au fost supusi unor atacuri asupra conturilor lor pe Gmail, un serviciu de posta electronica al Google.

Cu scopul de a-si proteja utilizatorii, gigantul din Mountain View a recurs la vremea respectiva la serviciile NSA, potrivit Washington Post si Wall Street Journal. Alianta celor doua entitati are ca scop sa repereze slabiciunile Google in fata hackerilor si sa evalueze gradul acestora de sofisticare, pentru a stabili daca sistemele de aparare create sunt adecvate.

Insa aparatorii respectarii vietii private se tem ca aceasta uniune secreta ii expune pe utilizatorii de Internet la incalcari cu privire la datele lor personale.

Au mai colaborat cei de la NSA cu Google si inainte de acest scandal? Conform unor surse, este pentru prima oara cand Google face echipa cu serviciul secret NSA in asa-zisul "schimb formal de informatii".

A mai colaborat NSA si cu alte companii tehnologice. In anul 2006, presa americana scria ca agentia se securitate americana a inregistrat mii de apeluri telefonice primite si efectuate de catre milioane de clienti ai companiei telecom AT&T .

"Programul NSA a ajuns in casele si afacerile de pe intreg teritoriul Statelor Unite ale Americii, prin stocarea de informatii de la americani obisnuiti, multi dintre ei nici macar nu erau suspecti de ceva", nota ziarul USA Today.

Oficial, cei de la NSA a declarat ca au folosit datele pentru a descoperi orice urma de activitate terorista pe teritoriul Statelor Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#informatii protejate Google, #Agentia Nationala Securitate, #atacuri informatice, #viata privata , #stiri Google