Google: unde a lovit si unde a gresit, in 2010

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 15:55
1983 citiri
Google: unde a lovit si unde a gresit, in 2010

2010 a fost un an de referinta, in ceea ce priveste dezvoltarea de noi produse si servicii, pentru Google, care a facut nu mai putin de 40 de achizitii importante pentru a-si intari cotele de piata. 

Incepand cu recladirea de succes a Android-ului si pana la esecul Google Wave, iata cele mai importante momente, pozitive si negative, care au marcat istoria Google, in anul ce se incheie.

Android


In 2010, sistemul de operare mobil al Google a prins aripi, ajungandu-se la o rata de 300.000 de telefoane cu Android activate zilnic, in toata lumea.

In SUA, Android este instalat pe aproape 25% din smartphone-uri. In anul care urmeaza, Google vrea sa transfere succesul sistemului de operare de pe segmentul telefoanelor inteligente, pe cel al tabletelor.

Google Instant

Una dintre cele mai noi imbunatatiri ale motorului de cautare, Google Instant afiseaza utilizatorului rezultate, in timp ce acesta tasteaza termenul cautat, fara a fi nevoit sa apese tasta "Enter".

Desi a durat putin pana cand utilizatorii s-au obisnuit cu noua functie, acum este apreciata atat de catre acestia, dar si de catre analisti, care apreciaza lipsa de pasivitate a Google, pe piata motoarelor de cautare.

Chrome

Si Chrome a avut un parcurs incredibil, in 2010. In numai 12 luni si-a dublat cota de piata, la 10%, fiind browserul preferat de peste 120 de milioane de utilizatori.

Telefoane pe Gmail

Google a dus serviciul Voice cu un pas mai in fata, oferindu-le posibilitatea utilizatorilor de Gmail sa dea telefoane direct din interfata de mail. Scopul declarat al Google este sa transforme Gmail intr-un nod de comunicare.

Priority Inbox

Google a incercat sa faca Gmail mai "inteligent", adaugandu-i capacitatea de a prioritiza automat e-mail-urile care intra in Inbox-ul utilizatorului.

Google TV

Google TV, hibridul Internet-televiziune, a aparut pe piata in urma cu doar cateva luni. Desi pretul ridicat i-a tinut pe useri la distanta, produsul este unul de calitate si are loc de imbunatatiri, potrivit eWeek.com.

Refacerea Google News

Google a refacut serviciul Google News, la jumatatea anului 2010. Incepand cu luna iulie, userii au putut sa-si personalizeze fluxul de stiri primit, in functie de interesele lor.

Chrome OS

Initial, netbook-urile dotate cu sistemul de operare Chrome OS urmau sa iasa pe piata inainte de sfarsitul anului.

Google a ratat deadline-ul, astfel ca primele device-uri cu Chrome OS dezvoltate de Acer si Samsung vor putea fi cumparate abia in 2011.

Nexus One

Nexus One se afla in paradoxala situatie de fi unul dintre cele mai bune produse ale Google, dar cu cele mai proaste vanzari, din 2010. A fost primul device care sa ruleze Android 2.1, fiind dotat cu un procesor rapid de 1 Ghz.

Decizia Google de a vinde telefonul exclusiv prin intermediul propriului magazin a ridicat insa mari probleme de livrari.

Seful Android declara la acel moment ca ambitiile Google au fost prea mari, crezand ca oamenii vor cumpara un telefon pe care nu l-au testat, doar pentru ca are garantia Google.

Noul Samsung Nexus S a fost lansat in magazinele T-Mobile si in Best Buy, tocmai pentru a impiedica situatia Nexus One.

Wave

Google Wave a fost anuntat cu surle si trambite in primavara anului 2009, doar pentru a fi inchis definitiv in august, 2010. Desi initial a fost asteptat cu mare interes de useri, interesul s-a topit pe parcurs, iar la final, s-a transformat in frustrare.

Nimeni nu stia la ce foloseste exact. Google Wave a devenit esecul numarul 1 al Google, in 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#android, #google, #instant, #nexus, #wave , #stiri Google