Google te plimba prin cele mai mari muzee din lume

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 22:43
2364 citiri
Google te plimba prin cele mai mari muzee din lume

Google a lansat, marti, la Londra, o platforma care permite iubitorilor de arta sa se plimbe virtual prin 17 dintre cele mai mari muzee din lume, printre care MoMA din New York si palatul Versailles, gratie tehnologiei Street View, informeaza Mediafax.

Tehnologia Street View, cunoscuta deja utilizatorilor serviciului Google Maps, a fost aplicata pentru a obtine o viziune panoramica in interiorul a 17 muzee din intreaga lume.

Noua platforma lansata de Google, googleartproject.com, le va oferi iubitorilor de arta posibilitatea de a se plimba virtual prin mai multe muzee celebre, precum MoMA din New York, Palatul Versailles, Rijksmuseum din Amsterdam si Muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg.

Peste o mie de opere de arta au fost fotografiate pentru acest proiect. Utilizatorii noului serviciu pot mari imaginile, pentru a observa chiar si cele mai fine detalii ale operelor de arta.

"Noi speram ca aceasta platforma sa ii faca pe oamenii de pretutindeni sa doreasca sa vada operele de arta si sa le exploreze cu lux de amanunte", a declarat Nelson Mattos, vicepresedinte al departamentului de inginerie al Google, in cadrul conferintei de lansare a googleartproject.com, care a avut loc la Tate Britain, in Londra.

Fiecare dintre cele 17 muzee participante la proiect au ales o opera de arta a carei fotografie in versiune HD (high definition) va putea fi vazuta in detaliu, mult mai bine decat cu ochiul liber in muzeu, mai ales ca in unele dintre aceste institutii o parte din opere sunt ingradite de cordoane de siguranta, ceea ce face ca distanta intre vizitatori si obiectul expus sa fie mai mare.

Printre aceste opere selectate special se numara "Nasterea lui Venus" de Botticelli (Galleria Uffizi, Florenta), "Noaptea instelata", de Van Gogh (MoMA, New York) si "Rondul de noapte", de Rembrandt (Rijksmuseum, Amsterdam).

Muzeul Palatului Versailles a propus in aceasta selectie de opere de arta un portret al Mariei Antoinette, alaturi de copii sai, realizat de Louise Elisabeth Vigee-Lebrun. In total, pe platforma Google pot fi vazute operele a 486 de artisti.

Muzeele partenere ale acestui proiect nu se tem ca prezenta online a operelor de arta pe care le gazduiesc va duce la o scadere a numarului de vizitatori.

"Experienta noastra ne arata ca oamenii, dupa ce au vazut o lucrare pe internet, vor sa vada si opera veritabila", a declarat Nicholas Serota, director la muzeul Tate. Alte muzee se vor alatura proiectului Google in viitor. 

#google, #muzee, #google street view, #arta , #stiri Google