Google si Apple, anchetate de autoritatile americane

Marti, 05 Mai 2009, ora 12:42
1612 citiri
Google si Apple, anchetate de autoritatile americane

Autoritatile americane au demarat o ancheta la Google si Apple, pentru a determina daca prezenta a doi directori in conducerile ambelor companii afecteaza legislatia din domeniul concurentei, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de Wall Street Journal (WSJ).

Directorul general executiv al Google, Eric Schmidt, si fostul sef al Genentech, Arthur Levinson, detin functii in Consiliile de Administratie ale ambelor companii IT, iar legislatia antitrust din Statele Unite permite autoritatilor sa intervina daca prezenta unor directori in conducerile mai multor companii competitoare constituie un conflict de interese si afecteaza mediul concurential, arata Mediafax.

Astfel de probleme sunt anchetate rar, potrivit specialistilor, in principal deoarece impactul "suprapunerii directorilor" este dificil de identificat si dovedit legal.

Totodata, problema este usor de rezolvat prin demisii.

Purtatorii de cuvant ai Google si Apple au refuzat sa comenteze informatiile, iar Schmidt si Levinson nu au putut fi contactati de WSJ.

Ancheta este cea de-a treia investigatie in care este implicata Google in ultimele 12 luni.

In toamna anului trecut, Departamentul de Justitie a anuntat ca va actiona in instanta pentru a bloca parteneriatul dintre Google si Yahoo pe segmentul publicitatii online pe motoare de cautare, acuzand pozitia dominanta a Google pe piata mondiala a cautarilor online si publicitatii online.

Ulterior, Departamentul de Justitie a inceput sa verifice daca propunerea Google de a incheia intelegeri cu autori si publisheri pentru a obtine licente copyright pentru milioane de lucrari digitale este anticoncurentiala, potrivit altor surse.

Google si Apple au dominat timp de mai multi ani segmente separate ale industriei IT, insa au inceput recent sa se suprapuna si sa concureze direct in anumite zone, printre care software-ul pentru telefoane mobile, browserele web sau media si servicii video online.

Ancheta privind prezenta celor doi directori in conducerile Google si Apple este fundamentata in baza unui articol al unei legi antitrust din 1914.

Administratia Obama a sugerat, anterior, ca va actiona mai dur decat administratia Bush in zona practicilor anticoncurentiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă de securitate: vulnerabilități critice descoperite în televizoarele LG
Alertă de securitate: vulnerabilități critice descoperite în televizoarele LG
Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat patru vulnerabilități majore în sistemele de operare LG WebOS, versiunile 4 până la 7, care echipează televizoarele...
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#americane, #antitrust, #autoritati, #industrie, #it, #legislatie, #online, #publicitate , #stiri Google