Google se teme ca serviciul Google Books poate fi compromis

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 13:11
1912 citiri
Google se teme ca serviciul Google Books poate fi compromis

Reprezentantii Google au cerut, marti, unei curti de apel din Paris suspendarea deciziei prin care compania americana este obligata sa publice timp de 15 zile pe pagina franceza a platformei Google Books sentinta judecatoreasca prin care este condamnata pentru incalcarea drepturilor de autor.

Potrivit editiei electronice a cotidianului Le Figaro, pe 18 decembrie anul trecut, un tribunal de inalta instanta din Paris a condamnat Google pentru publicarea online de extrase din diferite opere literare fara acordul celor care detin drepturile de autor pentru aceste lucrari. Instanta a interzis companiei Google sa mai publice alte opere literare franceze pe platforma Google Books fara autorizatia editorilor, informeaza Mediafax.

Compania Google a facut apel in instanta pe 21 ianuarie, negociind in acelasi timp un acord cu mai multe edituri, pentru a putea continua digitalizarea operelor literare franceze.

Avocata companiei americane, Alexandra Neri, a aparut, marti, in fata instantei explicand caracterul "disproportional" al acestei masuri, care "ar putea duce la discreditarea unui serviciu relativ nou, lansat in 2005, care nu este inca foarte cunoscut marelui public".

"Circa 20 de milioane de internauti acceseaza Google in fiecare luna, in timp ce numai 5.000 de opere literare sunt vizate de procedura legala", a declarat Neri.

Aceasta declaratie a fost contestata de avocatii editurilor, care au declarat ca "aceasta masura are puterea de a restabili legea intr-un caz foarte mediatizat".

Decizia finala in acest caz va fi luata pe 23 martie.

Proiectul Google de a digitaliza milioane de opere literare a atras nemultumiri si in alte tari, precum Statele Unite ale Americii, China si Germania.

In SUA, Google, sindicatul scriitorilor si Asociatia editorilor americani au semnat un acord in octombrie 2008, in urma unei actiuni in instanta inaintate, in 2005, de catre autori si editori, impotriva companiei de internet, pe tema incalcarii drepturilor de autor in cazul digitalizarii cartilor. Acordul prevede, printre altele, ca Google sa aloce o suma de 125 de milioane de dolari pentru recompensarea autorilor ale caror volume au fost digitalizate fara autorizatia lor.

La acel moment, Sindicatul national al editorilor francezi (SNE) a apreciat ca proiectul de acord incheiat in Statele Unite intre Google si editorii americani "nu marcheaza niciun progres in ceea ce priveste chestiunea esentiala a protectiei operelor scriitorilor care nu sunt anglo-saxoni".

In luna februarie, justitia americana a inceput o reanalizare a acordului dintre Google si editori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#google, #serviciu, #books , #stiri Google