Google sarbatoreste nasterea unui important arhitect francez

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 08:04
1235 citiri
Google sarbatoreste nasterea unui important arhitect francez

Google marcheaza printr-un logo special nasterea lui Eugene Viollet-le-Duc, arhitectul francez din secolul XIX care a avut o mare influenta asupra teoriilor de restaurare arhitectonica din epoca.

Eugene Viollet-le-Duc, controversatul arhitect francez din secolul XIX, este omagiat, luni, de catre motorul de cautare Google, printr-un Doodle special.

Nascut in Paris in 1814, tanarul Viollet-le-Duc a adoptat republicanismul si anti-clericalismul si a participat la revolutia din iulie 1830, potrivit theguardian.co.uk.

Dupa intoarcerea sa de la studii din Italia, in 1835, a fost insarcinat cu restaurarea manastirii romanesti Vezelay, prima dintr-o lunga serie de operatiuni de restaurare care a inclus si munca la Notre Dame din Paris.

Printre proiectele care l-au adus in atentia nationala s-au numarat cele de la Mont Saint-Michel, Carcassone, Castelul Roquetaillade si Pierrefonds.

Dupa 1848 a supervizat restaurarea a numeroase cladiri medievale, cele mai importante fiind Catedrala Amiens, in 1849, sala sinodala din Sens in acelasi an, fortificarea castelului Carcassonne in 1852 si biserica Saint-Sernin din Toulouse, in 1862.

Influenta lui Viollet-le-Duc asupra teoriilor de restaurare arhitectonica de la inceputul secolului XIX a fost unica in domeniu. Dar in timp ce scopul sau initial era sa efectueze restaurarile in stilul cladirilor originale, inserarea mai tarziu a unor elemente complet noi a fost criticata de arhitectii secolului 20.

Mai tarziu in cariera sa, a fost implicat in apararea Parisului in timpul Razboiului franco-prusac din 1870-1871, dezvoltand teorii care au influentat inginerii din spatele fortificarilor din Verdun inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial.

Ultimii ani din viata i-a trait in Lausanne, Elvetia , unde a construit o vila si a murit in 1879.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Google doodle, #arhitect francez, #Viollet le Duc , #stiri Google