Google plateste daune 300.000 euro pentru incalcarea drepturilor de autor

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 17:22
1698 citiri
Google plateste daune 300.000 euro pentru incalcarea drepturilor de autor

Un tribunal francez a condamnat compania Google la plata unor daune de 300.000 de euro pentru ca a scanat fara permisiune carti protejate de reglementarile privind drepturilor de autor, ale grupului editorial francez La Martiniere, informeaza Le Monde, citat de NewsIn.

Google desfasoara un proiect de digitalizare a milioane de carti pentru a le face disponibile online.

Grupul editorial La Martiniere a cerut daune de 15 milioane de euro, insa tribunalul a luat decizia de a condamna Google la plata a doar 300.000 de euro.

Judecatorii francezi au avertizat compania ce detine cel mai popular motor de cautare pe internet ca trebuie sa evite scanarea operelor protejate, riscand altfel noi sanctiuni.

Sentinta se adauga polemicii provocate de proiectul Google Books, pentru care au fost formualte plangeri similare de la autori si edituri din SUA.

In plus, la sfarsitul lunii octombrie, societatea drepturilor de autor pentru operele scrise in China a acuzat compania Google ca a piratat mii de carti fara sa fi fost autorizata in prealabil sa le includa in libraria sa online.

Google Books, care va permite utilizatorilor sa cumpere carti digitale pentru a le citi pe orice fel de terminal, conectat sau nu la Internet, va fi functional din 2010.

Pana in acest moment, Google a digitalizat sapte milioane de carti in lumea intreaga. 

#google, # daune, # euro, # drepturi, # de, # autor , #stiri Google