Google pariaza pe Internetul mobil

Miercuri, 01 August 2007, ora 12:11
1184 citiri
Google pariaza pe Internetul mobil

Cel mai iubit motor de cautare s-a angajat intr-o lupta pe viata si pe moarte pentru utilizatorii care folosesc in loc de calculator echipamentele mobile din buzunar, despre care crede ca vor deveni mai importanti pe viitor, scrie presa de specialitate.

Pentru a demonstra ca e serios in legatura cu acest domeniu, Google a lansat un pariu de 4,6 miliarde de dolari: vrea sa obtina o licenta de telefonie mobila si date wireless, devenind astfel operator si nu doar furnizor de software si servicii. Google va intra in competitie directa atat cu operatorii de telefonie mobila, cat si cu operatorii de servicii de Net wireless din Statele Unite. Si este un pariu riscant, spun analistii.

Cu toate acestea, Google colaboreaza in acelasi timp cu marii operatori de telefonie mobila, pentru a compensa astfel faptul ca i-ar putea supara la un anumit moment. Zilele trecute, Google a semnat un acord cu Sprint/Nextel, care va include intre serviciile oferite clientilor 4G (WiMax) si principalele servicii mobile oferite de Google.

Desi zvonuri circula din plin, cum a fost si zvonul legat de telefonul mobil Google, compania spune ca nu este interesata pentru moment decat de Internet. Chiar daca acest lucru va insemna sa concureze cu operatorii deja existenti, au subliniat oficialii companiei.

Pasionatii de tehnologie au descoperit saptamana trecuta la Comisia Federala americana pentru Comunicatii (FCC) o cerere de participarea la licitatia pentru frecventa de 700MHz, care va permite oferirea de servicii wigoogle.jpg6.jpgreless. Documentul era semnat de Google, iar pretul cerut pentru licenta este de 4,6 miliarde de dolari. De asemenea, Google deruleaza la San Francisco si Mountain View, California, proiecte de instalare a unor retele municipale de hot-spot-uri WiFi, pentru a oferi Internet gratis tuturor doritorilor.

Analistii subliniaza ca Google are si alt interes major pentru mobile, nu doar serviciile de cautare pe telefonul mobil, ci versiunea optimizata pentru celulare a celui mai popular site de video online, YouTube. "Google sunt convinsi ca operatorii vor bloca accesul la serviciile companiei daca ii vor concura", a declarat un analist. "De aceea au licitat, pentru a schimba regulile jocului, pentru a ataca direct consumatorii cu serviciile proprii", a explicat el. "Iar pentru servicii video e nevoie de multa largime de banda", a explicat el.

Oficialii Google spun ca prefera sa colaboreze cu operatorii. Internetul mobil are insa foarte multi utilizatori acum, iar acest lucru inseamna ca va concura pentru fiecare client. "Sunt miliarde de oameni care nu au un acces la Internet, dar ar putea avea in curand Internet mobil", a declarat un oficial al companiei.

Google nu a oferit insa nici un detaliu concret despre ce va face cu licenta de operator daca va castiga respectiva licitatie. De aceea ramane in continuare plauzibil ca Google sa lanseze un serviciu mobil propriu si un telefon propriul care sa concureze Apple iPhone, despre care s-a tot vorbit. Sau o retea wireless de Internet, cu un Tablet de tipul Nokia N800.

Bloombiz