Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Google A- o istorie nu prea indepartata

Google A- o istorie nu prea indepartata
Denumirea A"GoogleA" s-a nascut in anul 1940, dintr-o joaca pe marginea cuvantului googol.A"GoogolA" ar fi echivalentul a 10 ridicat la puterea 100. Numele Google reflecta misiunea companiei de a organiza cantitati imense de informatie disponibila pe web.
Fondatorii Google, Larry Page si Segey Brin, ambii licentiati informatica, s-au cunoscut la Universitatea Stanford, California in 1995. Larry, care avea 24 de ani pe vremea aceea, se afla intr-o vizita de la University of Michigan, iar Sergey ( 23 de ani) se numara printre studentii care ii aratau imprejurimile. Discutiile celor doi, chiar daca aparent contradictorii, s-au axat pe gasirea unor solutii privitoare la gasirea informatiilor relevante din multitudinea de date existente. Misiunea lor a devenit aceea de a organiza informatiile existente intr-un mod care sa le faca universal accesibile si utile.

Pana in ianuarie 1996, Larry Page si Sergey Brin, incepusera deja colaborarea la un motor de cautare denumit BackRub, pentru ca dupa numai un an , respectivul motor sa ajunga printre cele mai cunoscute.

De-a lungul primei jumatati a anului 1998, Larry si Segey, au continuat perfectionarea tehnologiei lor. Neavand un interes prea mare in a-si crea propria companie, cei doi au inceput sa caute parteneri potentiali pentru a licentia ceea ce ei considerau a fi cea mai buna tehnologie de cautare disponibila. In ciuda dezvoltarii tehnologice, interesul pentru Google, asa cum era el cunoscut la vremea respectiva, era limitat. David Filo, prieten al lui Larry si Sergey, si developer al Yahoo, i-a incurajat in infiintarea unei companii si in dezvoltarea de servicii proprii.

Neputand sa starneasca interesul si neputand sa gaseasca parteneri, Larry si Sergey au luat decizia de a merge pe cont propriu. Problema care se punea era insa cea a banilor. Astfel, si-au amanat planurile de doctorat, au alcatuit un plan de afaceri si au pornit in cautarea unui investitor. Un membru al facultatii, i-a pus in legatura cu Andy Bechtolsheim, unul dintre fondatorii Sun Microsystems.

In urma unei prezentari a Google, Andy i-a recunoscut potentialul imens de care dispune. Fiind insa o persoana destul de ocupata, Andy nu a avut timp pentru discutii legate de detalii, si prin urmare a semnat doar un cec in valoare de 100.000$ pentru Google Inc.
Acest cec a creat o oarecare problema deoarece Google Inc nu exista, iar cecul nu putea si preschimbat in bani .Asadar, in saptamanile urmatoare, Larry si Sergey au fost preocupati cu crearea companiei si gasirea si altor investitori. In final, cei doi au reusit sa stranga aproape 1 milion de dolari.

Pe 7 septembrie 1998, Google Inc. si-a deschis portile in Menlo Park, California. Primul anagajat a fost Craig Silverstein, in prezent directorul tehnic al companiei.

Google deja raspundea la 10000 de sarcini de cautare in fiecare zi, iar in decembrie 1998, PC Magazine desemna Google ca fiind unul din cele mai bune motoare de cautare din Top 100.

De atunci, compania s-a extins enorm, cu peste 1,900 angajati in toata lumea, si o echipa de management care curpinde cativa dintre cei mai experimentati profesionisti in domeniu.

La ora actuala Google este recunoscut in toata lumea ca fiind cel mai bun motor de cautare.

In urma a luni de speculatii, confuzie si probleme neprevazute, Google si-a facut debutul pe piata de capital in august 2004. La inceput actiunile Google pareau a merge conform planului, rapoartele aratand un pret de 108-136$ per actiune, valoarea Google fiind estimata la aproape 36 de miliarde de dolari. Apoi a venit vestea ca actiunile Google au scazut la 85-95$, pentru ca in final actiunile sa fie evaluate de 85$, iar intreaga compania la doar 23 de miliarde de dolari.

La doar un an de la lansare, o actiune costa peste 300$, facand ca Google sa valoreze acum peste 85 de miliarde de dolari.

Google deserveste de asemenea si clienti corporate, inclusiv din domeniul publicitatii, manageri de site-uri etc.

In afara de motorul de cautare, Google ofera si alte servicii precum : Ask a Question- un serviciu de implica peste 500 de cercetatori, Univeristy Search- cu informatii detaliate despre scoli, universitati etc, Froogle Shopping, News Search etc.

Unul dintre serviciile cele mai atarctive este Google Earth, prin intermediul caruia poate fi explorat intregul glob pamantesc cu ajutorul calculatorului. Google Earth ajuta utilizatorul sa planifice o calatorie, sa obtina informatii legate de distante intre orase, de locatii sau de locuri de cazare.

Google are la ora actuala birouri in intreaga lume, sediul central aflandu-se in Mountain View, California.


Bloombiz.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1039 ori