Google Nexus One: cine pierde, cine castiga?

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 00:08
6265 citiri
Google Nexus One: cine pierde, cine castiga?

Gigantul Google se va bucura cu siguranta de multe beneficii de pe urma lansarii "super phone"-ului Nexus One, care va fi vandut direct prin magazinul online al companiei web. In jurul Google s-au strans, deja, multi sustinatori care spera sa se bucure, la randul lor, de "telefonul abundentei", dar se anunta deja o lista si mai mare de invinsi.

Iata cine va avea de castigat si cine nu, de pe urma ultimei "gaselnite" Google.

Cine castiga:


1. Google

Gigantul Web pare invincibil. Desi vanzarea directa a propriului telefon parea sa strice treburile companiilor partenere de productie si providerilor, Open Handset Alliance (OHA), consortiul format in jurul sistemului de operare dezvoltat de Google, continua sa creasca.

13 noi companii s-au alaturat recent OHA, inclusiv China Telecom, NEC si Freescale.

Potrivit Google, 59 de companii intermediare, din 48 de tari au dezvoltat peste 20 de dispozitive Android, iar si mai multe vor fi anuntate la urmatoarea editie a Consumer Electronics Show.

In plus, Google are satisfactia ca a construit un telefon dupa "chipul si asemanarea sa". Asa cum spunea Andy Rubin, seful Android, "aceasta este cea mai tare experienta Google posbila".

2. Motorola


Producatorul de tehnologie mobila este un castigator surpriza. Desi parea logic ca vanzarile Nexus One sa canibalizeze Droid, telefonul “inzestrat” cu sistemul de operare Android si lansat de Motorola in noiembrie, Google s-a miscat rapid si a transformat Motorola intr-un aliat puternic.

Google nu numai ca l-a invitat pe CEO-ul Motorola, Sanjay Jha, sa vorbeasca la conferinta de lansare a Nexus One, dar a fost de acord sa promoveze Droid in magazinele sale online, in urmatoarele luni.

Motorola pare sa fie de acord cu noul plan al Google. Judecand dupa comentariile de la eveniment, Motorola va fi urmatoarea companie care va construi un telefon special pentru Google.

3. Cooliris

Compania cu o vechime de doar 4 ani e departe de a avea o reputatie solida, dar munca sa la Nexus One ar putea sa-i aduca faima.

Google a lucrat cu Cooliris care a produs tehnologia 3-D pentru organizarea si vizionarea fotografiilor pe telefon. Rezultatul este uimitor pentru un ecran de telefon mobil.

4. Qualcomm

Sunt cel putin o duzina de producatori de chip-uri in OHA, dar Qualcomm pare "sa fi prins radacini" in piata telefoanelor Android.

Nexus One functioneaza, de asemenea, pe baza unui Qualcomm chip, de data asta, un Snapdragon de 1 gigahertz.

Perdantii:

1. Amazon Mobile, Best Buy Mobile



Ideea de a cumpara telefoane online “la liber” este folosita de cateva luni bune de Amazon si Best Buy. Google nu o sa le fure afacerea imediat, mai ales ca amandoua companiile vand zeci de telefoane zilnic, numai in Statele Unite.

Totusi, mutarea strategica a Google, de a-si face propriul "Best Buy" va afecta vanzarile de telefoane cu Android pe Amazon si ar putea deveni o amenintare si mai mare pe viitor.

2. Providerii de servicii de navigare

Debutul in noiembrie a serviciilor de navigare oferite de Google pe gratis, Maps Navigation, este clar o amenintare pentru orice companie care vinde informatii sau programe de navigare. La acel moment, Maps Navigation era disponibila pentru un singur dispozitiv Android, telefonul Droid.

Acum, este disponibila si pe Nexus One si arata mai bine ca niciodata, mai ales cand este combinata si cu aplicatia Google Earth, special adaptata pentru sistemul Android.

3. Producatorii de Bluetooth Headset


Sunt doua motive pentru care castile Bluetooth au fost create: pentru ca oamenii sa vorbeaca usor la telefon, fara sa-l tina in mana, si pentru a reduce zgomotul de fond. Nexus One anuleaza aceste nevoi prin tehnologia sa inovatoare.

Telefonul iti permite sa folosesti orice aplicatie din telefon prin comanda vocala, inclusiv sa dictezi textul unui e-mail. De asemenea, utilizeaza doua microfoane integrate, care au ca scop anularea zgomotului de fond.

4. Koi Pond Apps

Aplicatia care transforma ecranul iPhone-ului intr-un lac virtual, plin cu pesti koi, a vandut atat de multe copii, incat a fost numita cea mai bine platita aplicatie iPhone a anului 2008.

Acum, HTC a gasit un mod de a construi o aplicatie similara pentru Nexus. Numite "live walpapers", aceste teme atractive si functionale permit userilor sa acceseze widgets-urile, in timp ce se bucura de imaginile frumoase.

5. LG

Compania LG este singurul membru major din OHA care nu a fost mentionat in timpul conferintei de presa de la Google, in ciuda faptului ca a lansat un telefon cu Android in septembrie si se zvonea ca va lansa un nou handset Android in saptamanile ce urmeaza.

O posibila cauza pentru care Google a “omis” LG din prezentare este recenta alianta pe care compania coreeana a incheiat-o cu Microsoft.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#android, #google, #nexus, #one, #phone , #stiri Google