Google, Microsoft si Cisco Systems isi apara dreptul de a conduce afaceri cu China

Marti, 31 Octombrie 2006, ora 14:05
954 citiri

Mai multe companii, printre care Google, Microsoft si Cisco Systems, prezente la Forumul privind Guvernarea Internetului desfasurat in Grecia, si-au aparat colaborarea cu regimul chinez, care practica cenzura, in ciuda criticilor internationale, conform AFP.

"Am ajuns la concluzia ca preferam sa oferim maximul de informatii populatiei Chinei chiar daca va trebui sa cenzuram anumite elemente pe care guvernul nu le agreeaza", a declarat la Atena unul din parintii fondatori ai internetului, Vint Cerf, care momentan lucreaz drept consilier la firma Google.

"Spatiul in care ne desfasuram activitatea este foarte competititv. Daca noi nu vom oferi ceea ce este cerut de populatie, acestia vor apela la alte firme", a continuat acesta.

In cursul dezbaterilor foarte inversunate, un reprezentant al asociatiei Reporteri fara Frontiere a acuzat producatorul de software Cisco Systems de vanzarea in mod direct "a unor materiale politiei chineze". "Vindem aceleasi produse tuturor statelor, nu o facem pentru a permite unui stat sa conduca operatiuni de urmarire", a declarat directorul Cisco systems, Art Reilly.

Deschis inca de luni la Vouliagmeni, o statiune balneara aflata in sudul Atenei, acest forum a adunat principalii operatori de internet si reprezentanti oficiali din cel putin 90 de tari.

Reprezentantii acestor companii au facut aceste precizari cu ocazia unei conferinte, organizate de Organizatia Natiunilor Unite, privind libertatea de exprimare, realizata in cadrul forumului international privind guvernarea internetului la care participa mai multe state precum si principalii actori ai sectorului IT de pe plan mondial.

NewsIn