Google, "in lupta" cu Guvernul american

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 10:59
2268 citiri
Google, "in lupta" cu Guvernul american

Comisia Federala de Comert SUA a impus companiei Google sa obtina acordul de la utilizatorii Google inainte de a face orice fel de modificari cu privire la modul in care gigantul web foloseste informatiile private ale userilor. In acest fel, compania Google este controlata la fiecare nou produs aparut pe piata. Analistii se intreaba daca guvernul american ii "pune bete-n roate" gigantului web.

Nou instalatul CEO Google a declarat ca retelele sociale reprezinta viitorul Google.

Google a facut mari eforturi pentru a-si face simtita prezenta pe teritoriul retelelor sociale, insa majoritatea produselor sociale pe care le-a lansat au fost ignorate de catre utilizatori.

Google Buzz a atras autoritatilor de reglementare, fapt ce a condus la o ancheta de catre Comisia Federala pentru Comert (FTC).

FTC a impus companiei Google sa obtina acordul de la utilizatorii Google, inainte de a face orice fel de modificari cu privire la modul in care gigantul web foloseste informatiile private ale userilor.

"Este un impediment serios pentru abilitatea companiei Google de a inova rapid", spun analistii.

Comisia FTC nu este singurul regulator care i-a taiat elanul lui Google.

Departamentul de Justitie a convenit cu Google ca aceasta sa se supuna monitorizarii de catre guvern.

Oare incercarea de a fi mai social "ii va pune frane" gigantului motor de cautare?

"Obtinerea 'acordului' de la utilizatori pentru orice fel de modificari nu se aplica doar serviciilor sociale Google, ci fiecarui serviciu si produs realizat de Google", potrivit Comisiei Federale pentru Comert.

"Acest lucru va duce la un dezastru in cativa ani. Este inevitabil sa nu existe o disputa intre FTC si Google cu privire la modul in care este folosita informatia", spun analistii IT.

Potrivit comisiei FTC, aceasta dispozitie se aplica si pentru schimbarile facute la Android.

Katie Ratte, avocat senior de confidentialitate  si protectia identitatii din FTC spune ca aceasta parte a ordinului a fost impusa pentru a impiedica moduri frauduloase in care se pot folosi informatiile confidentiale 

"Google este liber sa dezvolte noi produce. Nu trebuie sa se teama de noi. Pur si simplu nu dorim sa vedem cum informatiile culese dintr-un loc ajung in alta parte. Aici intervine regula, prin care Google trebuie sa ceara acordul utilizatorilor", a precizat avocata.

In aceeasi zi in care decretul acordului a fost pronuntat, Google a lansat versiunea +1, butonul similar celui de la Facebook "Like".

Pentru a arata ca se afla in conformitate cu acordul, Google a tinut sa precizeze in toate locurile ca +1 este un display public pe care utilizatorii il pot folosi pentru a-si arata preferinta pentru un URL , iar acest lucru va fi vizibil pe "wall-urile" altora.

Utilizatorii trebuie sa-si dea acordul inainte de a incepe sa foloseasca produsul.

Analistii din piata IT spun ca marele dezavantaj e ca gigantul web nu mai poate lansa versiuni pe jumatate gata pentru ca mai tarziu sa-si ceara scuze daca ceva nu merge bine, aceasta fiind o practica des intalnita in Sillicon Valley.


Sillicon Valley este recunoscuta pentru cultura de inovatie.

Gigantii web obisnuiesc sa lanseze produsele pe piata cand acestea sunt inca "in cuptor, pe jumatate facute".

Gigantii din lumea IT au facut un obicei din a lansa produsele pe jumatate facute, in convingerea ca este mult mai bine sa le imbunatatesti pe masura ce sunt "devorate" de catre utilizatori, decat sa le fabrici cu "usile inchise".

Iar locuitorii din Sillicon Valley accepta aceasta abordare.

Chiar si atunci cand companiile gresesc, utilizatorii nu le condamna. Scuzele pot fi un bun remediu in Sillicon Valley.

Acordul Google cu cautoritatile ameninta apropierea dintre companie si utilizatori.

In cazul in care un produs pe jumatate terminat ajunge sa violeze intimitatea oamenilor, Google risca o amenda de 16.000 $, potrivit acordului.

#acordul google cu comisia federala de comeri, #android, #autoritatile sua, #google, #google buzz, #motor de cautare, #utilizatori , #stiri Google