Google extinde Android dincolo de telefoane

Luni, 15 Februarie 2010, ora 23:47
1982 citiri
Google extinde Android dincolo de telefoane

La scurt timp dupa ce Nokia si Intel au lansat platforma MeeGo care va opera nu doar telefoane, ci si netbook-uri, tablet-uri sau televizoare si aplicatii din masina, Google a venit cu un anunt relativ similar: Android va fi folosit pentru alte gadget-uri, dincolo de telefoane.

Ideea generala ar fi ca utilizatorul sa aiba aceleasi aplicatii si servicii si pe telefonul mobil, si pe computer si pe televizorul conectat la Internet sau pe computerul de bord al masinii.

In acest moment, platforma Google este folosita pe telefoane mobile produse de HTC, Dell, Acer, Samsung sau LG. Cel mai iubit motor de cautare vrea sa faca un alt sistem de operare pentru laptopuri si netbook-uri, Chrome.

Insa acum Android a fost incorporat de un mare producator de cipuri, Bug Labs, astfel ca sistemul de operare poate fi incorporat in alte gadgeturi. De asemenea, au fost anuntate deja cateva produse de tip tablet sau smartbook care merg pe Android.

Folosind sistemul de operare pe mai multe platforme, Google poate sa extinda accesul utilizatorilor la motorul sau de cautare si astfel sa creasca traficul sau total, unul din telurile companiei. Plus ca va creste numarul de utilizatori mobili, urmatoarea tinta a companiilor care vand publicitate.

Google concureaza insa cu alti giganti ai industriei. Nokia are Symbian si acum promoveaza o paltforma open source facuta cu Intel. Apple are iPhone care creste in vanzari de la an la an si acum a lansat iPad. Samsung tocmai a lansat platforma mobila Bada, tot open source.

Platformele open source sunt tot mai cautate pentru ca orice utilizator isi poate personaliza la maximum experienta si daca nu poate el, apeleaza la specialistii in domeniu.

Platformele Linux sunt stabile si securizate, nu necesita resurse hardware importante, dar problema ar fi ca fiecare companie din lume poate avea un sistem de operare dezvoltat altfel, iar utilizatorul va fi cel putin confuz.

Windows Mobile ramane o platforma inchisa (proprietara), chiar si la versiunea 7, chiar daca a adoptat foarte multe lucruri de la sistemele open source, de la design pina la magazinul online de aplicatii. La fel este si platforma Apple, care are cel mai mare succes la aplicatii mobile (App Store).

Bug Labs, care a adoptat acum sistemul de operare Google, vrea sa faca cu partea de hardware o solutine open source.

Compania produce doar module care ofera anumite functionalitati si partenerul poate include alte componente pe linga aceste module. Avantajul ar fi ca se pot realiza si aplicatii de comunicare M2M (machine to machine) si altele de tip industrial.

Au de asemenea si echipamente complete, precum BugBase, un computer de buzunar, care costa 449 dolari cu WiFi, Bluetooth si slot de carduri de memorie. Se poate opta pentru un device cu ecran foarte mare, tactil, dar asta adauga la pret 129 de dolari. Un modul GPS costa 99 de dolari.

Ploriferarea fenomenului open source permite inovatia si vor aparea o multime de companii start-up care vor lansa propriile tehnologii, propriile echipamente si asa mai departe.

Daca in 2007 vanzarile de echipamente cu soft open source totalizau 18,8 miliarde de dolari, in 2012 suma va fi de 77,1 miliarde de dolari, conform unui studiu Gartner.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#android, #google, #nokia, #notebook, #tablet , #stiri Google