Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Google Chrome, preferatul internautilor romani

Google Chrome, preferatul internautilor romani

Aproape doua treimi (64%) dintre romanii din mediul urban folosesc internetul, iar dintre acestia 71,4% il acceseaza zilnic, in special de acasa, potrivit studiului "Romanii si Internetul", realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), transmite Mediafax.

Studiul privind utilizarea Internetului in Romania si comportamentul internautic al romanilor a fost realizata in perioada 23-24 februarie, pe un esantion de 1.146 de persoane din mediul urban.

Un sfert dintre respondenti se declara "foarte interesati" de internet, iar 37% "interesati", in timp ce 18% nu se arata atrasi de aceste servicii. O treime dintre utilizatorii romani navigheaza zilnic intre o ora si trei ore, iar aproape 30% intre 30 de minute si o ora.


Cele mai raspandite metode de conectare, de acasa, este prin telefon fix si cablu, cu ponderi de 46%, respectiv 45%.


Conexiunea prin banda larga nu este folosita decat de 6% dintre repondenti.


In schimb, conexiunea la internet cea mai raspandita la serviciu si in scoli este cea prin cablu, fiind folosita de 26% dintre respondenti.


Conexiunea prin telefon fix are o pondere de 13%, iar cea broadband de 4%.


Dintre furnizorii de servicii de internet, mai mult de jumatate dintre utilizatorii sunt clienti ClickNet/Romtelecom (52%), urmatorii clasati fiind RCS&RDS (21%) si UPC (9%). In acelasi timp, 4% dintre utilizatorii de internet din Romania se conecteaza prin servicii furnizate de principalii doi operatori de telefonie mobile, Orange (2%) si Vodafone (2%).


Cel mai utilizat browser, in Romania, cu o pondere de 34,3% dintre respondenti, este Google Chrome, acesta fiind urmat de Mozilla Firefox (30,6%) si de Internet Explorer (27,8%). In acelasi timp, cel mai utilizat motor de cautare este Google (89,2%), fiind urmat, la mare distanta, de Yahoo! (8,8%).


Cel mai folosit serviciu de e-mail este cel furnizat de Yahoo! (76,1%), in timp ce numai 9,2% dintre respondenti folosesc serviciul Gmail si 1,8% Hotmail.


De asemenea, serviciul de mesagerie al Yahoo! este utilizat de catre 71,3% dintre respondenti, iar 10,5% acceseaza Google talk, 5,3% serviciul Skype, iar "Windows messenger" este folosit de 2,5% dintre romani.


In scop personal, aproape toti romanii (96%) folosesc internetul pentru informare, iar 83% pentru e-mail, iar pentru cumparaturi si plata facturilor ponderea este situata in jurul a 30%.


In studiul IRES se arata ca 88% dintre romanii din mediul urban au telefon mobil, iar dintre acestia 59% au abonament, iar 52% folosesc serviciile cu cartela pre pay.


Accesul la internet de pe telefonul mobil este folosit de 15% dintre posesorii de telefoane mobile, chiar daca ponderea celor care au aceste servicii incluse in abonamente este de 22%.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1808 ori