Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Google aniverseaza 130 de ani de la nasterea scriitorului Franz Kafka

Google aniverseaza 130 de ani de la nasterea scriitorului Franz Kafka


Google sarbatoreste, miercuri, printr-un logo special, 130 de ani de la nasterea celebrului scriitor Franz Kafka, autorul unor romane celebre precum "Procesul", "Castelul" si "Metamorfoza".

De altfel, noul logo al Google este o reprezentare a romanului sau din 1915 "Metamorfoza" care l-a facut celebru in lumea intreaga. Romanul este povestea lui Gregor Samsa, care se trezeste in patul lui, dupa o noapte tulbure, si isi da seama ca s-a metamorfozat intr-o insecta monstruoasa. Imaginea insectei, cu palarie pe cap si o valiza in mana, deschizand o usa (simbol al metamorfozei), este inclusa intre literele logoului, care par formate din alte insecte.

Franz Kafka s-a nascut pe 3 iulie 1883, la Praga (pe atunci parte a Imperiului Austro-ungar) si a fost un scriitor evreu de limba germana. A inceput sa scrie in 1908, primele sale lucrari fiind publicate in acea perioada. Romanele sale sunt caracterizate printr-o viziune halucinanta, grotesca si ciudata asupra realitatii, marcata de expresionism si suprarealism, in care conditia tragica a omului este reprezentata parabolic.

Romanele si nuvelele lui Kafka, inspirate din filosofia lui Soren Kierkegaard, exprima fie sentimentul tragic, impins la paroxism, al individului expus presiunii distructive a unui monstruos aparat birocratic ("Procesul", 1925, "Colonia penitenciara", 1919), fie imposibilitatea omului de a descifra sensul existentei sale civice ("Castelul", 1926), fie dezintegrarea relatiilor interumane ("Metamorfoza", 1915). Impresia de cosmar si tensiunea dramatica, specifice scrierilor lui Kafka, sunt sugerate prin suprapunerea logicului cu absurdul, in forma de parabola, obsesiva.

Kafka a suferit de o depresie cronica, de care a incercat sa se vindece prin mijloace naturiste, insa, in 1917, a fost diagnosticat cu tuberculoza. Internat intr-un sanatoriu din Italia, starea sanatatii i s-a agravat si, din 1922, nu a mai putut lucra. A urmat un nou tratament intr-un sanatoriu din Kierling, langa Viena, care insa s-a dovedit ineficient. Pe 3 iunie 1924, Franz Kafka a murit.

Dupa moartea sa, ceea ce a ramas din operele sale - mare parte necunoscute publicului pana atunci - a fost publicat de poetul Max Brod, prietenul si legatarul sau testamentar, pe care scriitorul il rugase sa arda manuscrisele, lucru pe care acesta nu l-a dus la indeplinire.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1259 ori