Google a omorat hard disk-ul permanent

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 01:28
8623 citiri
Google a omorat hard disk-ul permanent

Una dintre cele mai mari griji ale detinatorilor de PC-uri este starea hard disk-ului si momentul in care acesta se va invarti pentru ultima oara. Utilizatorii nu ar trebui sa isi mai faca griji in aceasta privinta: Google a omorat hard drive-ul permanent.

Noul sistem de operare de la Google, botezat simplu Chrome OS, precum si zvonurile care vin din directia gigantilor Apple si Microsoft ofera o imagine de ansamblu asupra PC-ului de maine.

Computerul viitorului nu va mai avea nevoie "inima": hard disk-ul vechi de 25 de ani va disparea.

Chrome OS va veni instalat pe laptopurile ce urmeaza sa fie lansate de Samsung si Acer, la jumatatea anului 2011.

Platforma Google va stoca toate informatiile pe servere online, in "nor", astfel ca aceste laptopuri nu vor mai avea nevoie de spatii proprii de retinere a datelor. In alte cuvinte, laptopurile Chrome OS nu vor avea hard disk.

Si alti producatori de hardware au vazut viitorul. E-reader-ele de la Amazon si Barnes&Noble nu au hard drive-uri.

Nici iPad-ul nu are acest hardware si nici cel mai nou model MacBook Air. Toate acestea se bazeaza pe chip-uri de memorie flash.

Pentru prima data in ultimii 35 de ani, intrebarea "cat spatiu liber mai ai pe hard ?" isi pierde sensul.

Toata lumea va avea cat spatiu va avea nevoie, pentru ca documentele, filmele, fisierle audio si foto vor fi toate depozitate in "nor".

Primele aplicatii care au dat tonul cloud computing-ului au fost cele de e-mail dezvoltate de Yahoo si Google.

Chrome OS a continuat pe acelasi traseu, plecand de la ideea ca punctul de acces cel mai folosit de un utilizator este browserul web.

Paginile de Internet, e-mail-urile, documentele de pe Google Docs, pozele de pe Flickr, streamingul audio pe Pandora, toate sunt mediate de browser.

"Sistemele de operare de astazi au aparut intr-o perioada in care nu exista Internetul. Google Chrome este facut pentru utilizatorii care isi petrec cel mai mult timp pe Internet. Este o incercare de a regandi conceptul de sistem de operare", a declarat un purtator de cuvant al Google.

Efectele Chrome OS pe piata sistemelor de operare

Desi Apple nu a anuntat oficial ca lucreaza la un sistem de operare cloud-based, exista un indiciu important ca si-a indreptat privirile in aceasta directie.

Cel mai recent model al laptopului ultra-subtire MacBook Air nu are niciun fel de hard drive.

Steve Jobs a argumentat alegerea de a inlocui hard disk-ul cu memoria flash prin faptul ca astfel laptopul va deveni cu 80% mai mic, de doua ori mai rapid si mult mai sigur.

"Credem ca norul este viitoarea sursa de venituri si profit pentru noi. Tot ce ofera Microsoft poate fi livrat prin cloud computing", a afirmat un reprezentant al Microsoft, pentru Fox News.

Cu toate acestea, oficialul Microsoft nu vede disparitia hard disk-ului, in viitorul apropiat. "Streaming-ul are dezavantajele sale: cere o conexiune foarte buna la Internet si consuma bateria laptopurilor extrem de rapid."

"In plus, informatiile din nor sunt stocate tot pe hard drive-uri", a incheiat reprezentantul Microsoft.

Apple a dat undă verde primului emulator de PC pe sistemul de operare iOS
Apple a dat undă verde primului emulator de PC pe sistemul de operare iOS
Apple a aprobat UTM SE, o aplicație pentru emularea unui computer care permite rularea software-ului și jocurilor clasice, la câteva săptămâni după ce inițial a respins-o și a interzis...
Apple a lansat versiunea beta pentru iOS 18. Cum puteți instala noul sistem de operare
Apple a lansat versiunea beta pentru iOS 18. Cum puteți instala noul sistem de operare
Apple a lansat primele versiuni beta publice pentru iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia, watchOS 11 și tvOS 18, oferind utilizatorilor non-dezvoltatori o modalitate mai sigură de a testa noile...
#google, #chrome os, #apple, #cloud computing, #browser , #stiri Google

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

0.0017

1 USD = 4.5670 RON

0.0202
  1. Cum va arăta omul din anul 3000: va avea al doilea rând de pleoape, spatele cocoșat și mâini încleștate. Ce stă în spatele schimbării drastice
  2. România a semnat un memorandum cu Google. Suma fantastică pe care gigantul tech o va investi în țara noastră ca să creeze o „regiune Google Cloud” în Europa
  3. Un avion privat Google a aterizat în România după un zbor direct din California. Cine ar putea fi la bord
  4. Datele personale ale peste 600.000 de clienți Emag, compromise într-o breșă de securitate la o firmă de facturare online
  5. Apple a transmis un avertisment pentru utilizatorii de iPhone-uri. Ce riscuri există
  6. Funcția din Google Maps care îi poate scăpa pe șoferi de amendă. Cum se activează
  7. Compania care ar putea să valoreze 50 de mii de miliarde de dolari în 10 ani. „Dacă inteligenţa artificială va continua să atragă clienţi”
  8. Cine e de vină pentru mega-pana IT care afectează companii aeriene, bănci și alte instituții de stat. De la ce a pornit totul
  9. Ungaria ne-a mai dat o lecție. Domeniul în care a devenit mult mai bună ca noi
  10. Aplicația WhatsApp nu va mai funcționa pentru anumiți utilizatori. Află care sunt modelele de telefoane care vor avea probleme