O noua victorie Google in instanta: Nu va plati drepturi de autor pentru milioanele de carti digitale

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 14:08
1577 citiri
O noua victorie Google in instanta: Nu va plati drepturi de autor pentru milioanele de carti digitale

Compania Google Inc. a castigat, joi, un proces care ii fusese intentat in urma cu opt ani de Sindicatul autorilor americani (Authors Guild), privind drepturile de autor pe care gigantul de internet ar trebui sa le plateasca pentru digitalizarea a milioane de carti.

Proiectul de digitalizare a cartilor a devenit subiect de litigiu in urma cu opt ani, cand Google a inceput sa copieze milioane de volume, ca urmare a unui acord cu mai multe biblioteci, inclusiv cele de la prestigioasele universitati Harvard, Stanford si Oxford.

Incepand din anul 2004, compania a scanat peste 20 de milioane de volume in cadrul proiectului Google Books, precizand ca intentioneaza sa faca disponibile cat mai multe carti in mod gratuit, pentru oricine are o conexiune la internet.

Insa Authors Guild, sindicatul autorilor americani, a sustinut ca initiativa Google incalca legislatia privind drepturile de autor, intrucat compania a digitalizat aceste carti pentru biblioteca sa online fara a avea permisiunea autorilor volumelor respective.

Astfel, in 2005, Authors Guild a dat in judecata Google. Potrivit cererii inaintate in instanta de Authors Guild, Google ar fi trebuit sa plateasca 750 de dolari pe fiecare carte copiata, distribuita sau pusa online la dispozitie utilizatorilor motorului de cautare pe internet.

La randul sau, Google a estimat ca ar fi trebuit sa plateasca peste 3 miliarde de dolari, daca instanta ar fi dat castig de cauza Authors Guild.

Joi, judecatorul Denny Chin din New York a dat insa castig de cauza in acest proces companiei Google. In motivarea deciziei sale, Denny Chin a spus ca Google Books constituie o "utilizare echitabila" a drepturilor de autor, care respecta legislatia privind copyright-ul, protejandu-i suficient pe autori astfel incat sa incurajeze activitatea lor creatoare. In acelasi timp, judecatorul a considerat ca realitatea este aceea ca Google Books serveste mai multor scopuri educationale importante. Denny Chin a mai spus ca scanarea a oferit "o noua viata" unor volume care nu mai sunt reeditate si unor carti vechi, care fusesera uitate in biblioteci.

"A fost o cale lunga de parcurs si suntem absolut incantati de decizia instantei", au declarat reprezentantii Google intr-o declaratie de presa. "Asa cum am spus de mult timp, Google Books este in conformitate cu legislatia privind drepturile de autor", au mai spus reprezentantii Google.

Insa Authors Guild planuieste sa faca apel la decizia luata joi de instanta din New York. Decizia luata de judecatorul Denny Chin poate fi atacata cu recurs la Curtea Suprema din SUA.

"Google a digitalizat fara a avea dreptul unele dintre cele mai importante opere ale literaturii internationale, care sunt protejate de copyright si profita din distributia acestora", a declarat Paul Aiken, directorul executiv al Authors Guild, pentru Reuters.

Potrivit AFP, in proiectul sau privind digitalizarea, Google a intrat in conflict cu mai multe asociatii si organizatii care ii reprezinta pe proprietarii de drepturi de autor, insa a reusit sa rezolve pe cale amiabila cateva din aceste litigii. De exemplu, Google a incheiat anul trecut un acord cu asociatia editorilor americani (AAP).

Cele mai multe dintre cartile digitalizate (93%) nu sunt opere de fictiune, ci biografii, carti de gastronomie, dictionare, tratate si lucrari universitare.

#carti Google, #proces google, #carti digitale , #stiri Google