Google...

Joi, 02 Februarie 2006, ora 14:30
1240 citiri

Silviu ma trage de maneca si-mi spune ce profit a facut Exxon anul trecut: $36 miliarde . Lots of money A cel mai mare profit al unei companii americane ever.In noiembrie, intr-o discutie despre internet, in general, am atins impreuna cu Vivi si cu Tudor si subiectul Google. Ei aveau avantajul de a fi insideri (lucreaza la Google in NY) deci clar stiau mai multe decat puteam eu sa aflu din piata (btw, imi place cum respecta secretele companiei cei care lucreaza la Google, nu stiu ce le fac insa pariez ca nici parintii celor de acolo nu stiu ce lucreaza ai lor copii). Google tocmai anuntase ca vor sa angajeze reprezentant pt Romania si Bulgaria iar actiunile lor erau pe val. discutia era bineinteles in contradictoriu, ei cu Google, eu spunandu-le ca prea se cred supermani.

Google abia anuntase Base-ul punandu-si in cap, dupa Yahoo si MSN, al treilea mare player online, Ebay. Fiecare tabara avea argumentele ei. Forta creatoare si capacitatea companiei de a face aproape orice vs v-ati bagat in prea multe si v-ati facut prea multi dusmani puternici. Angajati inteligenti, dinamici si mult peste medie vs cat poate o companie sa reziste presiunii de a nu angaja si oameni normali, sub linie. Proiecte noi lansate intr-un ritm alert vs obisnuiti piata prost si la primul esec actiunile o vor lua in jos. Daca Microsoft va A"furaA" AOL-ul aveti o problema reala vs suntem prea mari ca sa depindem de cineva. Fiind 2 iar eu inca ancorat la fusul orar de pe batranul continent discutia a ramas in coada de peste, fiecare fiind convins ca are dreptate.

Nu chiar la primul esec (vezi Google Video sau Analytics) insa imediat dupa ce Google nu a reusit sa atinga previziunile pietei (31 ian) actiunile au luat-o la vale pierzand ~ 19% procente. In bani asta inseamna aproape 20 miliarde. Bani pierduti de actionari A Google: Party over titreaza CNNMoney.com.

Numai actionar Google sa nu fi zilele astea. Timp de mai bine de un an actiunile Google au crescut ca fat frumos de la ~ 100 usd la aproape 500 usd. Cine sa vanda cand pretul o ia numai in sus iar compania anunta noi servicii in fiecare luna? A"Nu vezi ma ca e materialista?A" A"Hai ca are sanii mici, ce naiba te-a apucatA". Esti indragostit si fata pe care o iubesti e perfecta, e perechea pe care ai visat-o dintotdeauna. Nu-i vezi nici un defect desi cei din jur te trag de maneca, desi dupa 2-3 luni mai apar semne de intrebare. Nu sunt mare specialist in bursa insa cred ca asa s-au simtit toti cei care au cumparat actiuni Google in cele 14-15 luni de la listare. Indragostiti.

Supermanii au revenit cu picioarele pe pamant. E prima oara cand cei de la Google se confrunta cu o problema reala. Cum vor trece peste ea? Ramane de vazut si urmarit. Au obisnuit piata sa respire aerul curat al inaltimilor (citeste servicii noi aproape in fiecare luna, cresteri f mari in fiecare trimestru, etc) si cred ca aceasta problema vine intr-un moment nu tocmai potrivit pt ei deoarece cei de la MSN si Yahoo contraataca pe toate fronturile. Oricum probabil ca pana se anunta rezultatele pe Q1 din 2006 nu vor fi schimbari f mari. Atunci vom vedea daca e o adevarata problema sau a fost doar ceva trecator.

Capitalizarea Exxon este de ~ $390 miliarde. Capitalizarea Google este de ~ 120 miliarde. Exxon a facut anul trecut peste $36 miliarde profit. Profitul Google pe anul trecut nu a depasit $1.5 miliarde.

Orlando Nicoara

General Manager netBridge

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...