Gigantii Internetului au dezvaluit numarul cererilor de date solicitate de NSA

Marti, 04 Februarie 2014, ora 08:25
1948 citiri
Gigantii Internetului au dezvaluit numarul cererilor de date solicitate de NSA

Mai multi giganti in domeniul Internetului, printre care Google, Facebook si Apple, doritori sa recastige increderea utilizatorilor lor, au publicat luni numarul cererilor secrete de date solicitate de NSA, o premiera de la dezvaluirile lui Edward Snowden.

In urma cu o saptamana, autoritatile americane, in conformitate cu directivele presedintelui Barack Obama, au aprobat ca gigantii in domeniul Internetului sa aiba posibilitatea de a dezvalui mai multe informatii despre supravegherea utilizatorilor lor.

NSA a cerut informatii pentru 9.000 pana la 10.000 de conturi de Google

NSA a cerut informatii pentru 9.000 pana la 10.000 de conturi de utilizatori Google in primele sase luni ale lui 2013 si pentru 12.000 pana la 13.000 de conturi de utilizatori in cele sase luni precedente, potrivit blogului oficial al acestui gigant in domeniul Internetului. Toate cererile de date solicitate au fost legale, fiind facute in cadrul unor mandate eliberate de instanta insarcinata cu verificarea operatiunilor de informatii (FISA).

"Publicarea acestor informatii este un prim pas in directia buna si apara principiile reformei cu care am fost de acord in decembrie", a explicat responsabilul juridic al Google, Richard Salgado.

"Insa continuam sa credem in necesitatea unei transparente mai mari pentru ca fiecare sa poata sa inteleaga mai bine mecanismele legilor privind supravegherea si sa considere daca acestea servesc interesului national", a continuat el.

Facebook a anuntat ca a primit cereri de date pentru 5.000 pana la 6.000 de conturi de utilizatori in primele sase luni ale lui 2013 si pentru 4.000 pana la 6.000 in precedentele sase luni. Facebook are peste un miliard de utilizatori.

Microsoft a dezvaluit pe blogul sau oficial ca a primit cereri de la FISA pentru 15.000 pana la 16.000 de conturi de utilizatori in primele sase luni ale lui 2013.

In ceea ce priveste Yahoo!, informatii au fost cerute pentru 30.000 pana la 31.000 de conturi de utilizatori. Yahoo! a precizat cererile FISA nu au vizat decat 0,01% din utilizatorii sai.

Apple a anuntat saptamana trecuta ca a primit cereri pentru cel putin 249 de utilizatori in prima parte a anului 2013. Aceasta companie a precizat pe un blog ca NSA nu a solicitat continuturi de mesaje.

Publicarea acestor cifre a fost autorizata de secretarul Justitiei, cu conditia ca marile companii sa respecte un termen de sase luni dupa depunerea cererilor de date prin FISA.

Acordul impiedica totusi marile companii sa publice mai multe detalii despre aceste cereri.

Secretarul american al Justitiei, Eric Holder, si Directorul National al Serviciilor de Informatii (DNI), James Clapper, au precizat saptamana trecuta ca gigantii in domeniul Internetului vor fi autorizati sa dezvaluie "mai multe informatii ca oricand" despre clientii lor.

In contrapondere, marile companii au retras plangerea pe care au depus-o la instanta secreta Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC). Ele s-au angajat luni sa publice cu regularitate numarul cererilor de date solicitate de serviciile de informatii.

"Asa cum am spus anterior, credem ca guvernele au responsabilitatea de a-i proteja pe oameni si ca ele pot sa o faca fiind transparente", a scris responsabilul juridic al Facebook, Colin Stretch, pe blogul sau.

Daca ti-a placut articolul, urmareste MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK >>

#nsa date, #Google utilizatori, #nsa google , #stiri Google