Gartner: Peste un miliard de dispozitive cu Android vor fi vandute in 2014

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 14:48
1105 citiri
Gartner: Peste un miliard de dispozitive cu Android vor fi vandute in 2014

Vanzarile de smartphone-uri si tablete echipate cu sistemul de operare Android dezvoltat de Google vor depasi in acest an pragul de un miliard de unitati, a estimat marti firma de cercetare de piata Gartner, transmite Reuters.

Sistemul de operare Android, adoptat de mari producatori precum Samsung, HTC si Sony, va echipa un numar de 1,1 miliard de dispozitive mobile care ar urma sa fie vandute in acest an, in crestere cu 26% comparativ cu anul trecut, gratie in mare parte cererii puternice de pe pietele emergente.

In schimb, sistemele de operare iOS si Mac OS dezvoltate de Apple ar urma sa fie utilizat de cele 344 milioane de noi iPhone, iPad si Mac-uri care vor fi vandute in acest an, in crestere cu 28% comparativ cu 2013.

"Nu exista nicio indoiala ca exista o ecuatie de genul volum versus valoare, in conditiile in care utilizatorii de Android cumpara dispozitive cu preturi mai mici comparativ cu utilizatorii Apple", a declarat analistul Gartner, Annette Zimmerman.

In ceea ce priveste sistemul operare Windows, dezvoltat de Microsoft, care domina segmentul computerelor personale si cel al notebook-urilor, acesta ar urma sa echipeze 360 milioane de noi dispozitive in 2014, fata de 328 milioane in 2013. Potrivit Gartner, vanzarile de PC-uri si notebook-uri au fost afectate de popularitatea tabletelor, ale caror vanzari ar urma sa creasca cu 47% in acest an pana la 263 milioane unitati.

"Utilizatorii continua sa faca trecerea de la PC-ul traditional in conditiile in care flexibilitatea tabletelor, hibridelor si notebook-urilor usoare raspunde nevoilor din ce in ce mai variate ale utilizatorilor", a declarat directorul de cercetare de la Gartner, Ranjit Atwal. Acesta a adaugat ca vanzarile de telefoane mobile ar urma sa continue sa creasca dar intr-un ritm mai lent, iar atentia pietei se va muta dinspre aparatele din gata premium spre modelele din gama medie.

Gartner prognozeaza ca vanzarile combinate de dispozitive ar urma sa creasca cu 7,6% in 2013 pana la 2,48 miliarde unitati.

#vanzari Android, #vanzari smartphone 2014, #utilizatori Android , #stiri Google