Expertii americani cred ca au descoperit autorul codului folosit in atacul impotriva Google

Marti, 23 Februarie 2010, ora 14:57
1536 citiri
Expertii americani cred ca au descoperit autorul codului folosit in atacul impotriva Google

Analistii americani cred ca au identificat autorul chinez al codului de programare folosit in presupusul atac sponsorizat de stat impotriva Google si a altor companii occidentale, ingreunand eforturile Beijingului de a-si nega implicarea, relateaza Financial Times, in editia electronica.

Descoperirea lor are loc dupa ce o alta echipa de anchetatori a depistat lansarea acestui spyware (program conceput sa asigure preluarea partiala sau totala a controlului asupra sistemului de operare a unui computer fara stirea utilizatorului - n.red.) catre doua computere din doua institutii de invatamant din China, una avand legaturi stranse cu sectorul militar, precizeaza Mediafax.


Un consultant in domeniul securitatii a redactat acea parte a programului care a utilizat o bresa de securitate pana acum necunoscuta la nivelul browserului Internet Explorer pentru a intra in computere si a introduce spyware-ul, a declarat un cercetator care lucreaza pentru Guvernul SUA.


Oficialii chinezi au beneficiat de acces privilegiat la lucrarea autorului, care a postat elemente ale programului pe un forum al hackerilor si l-a descris ca fiind ceva "la care lucra".


Persoana care a redactat codul pentru a profita de bresa din browser nu este un angajat permanent al Guvernului, nu a lansat atacul si de fapt ar prefera sa nu fie implicata in astfel de eforturi ofensive, sustine echipa americana care a descoperit rolul sau.


O echipa separata de contractori americani a depistat lansarea spyware-ului catre computere de la Universitatea Jiaotong din Shanghai si Scoala Vocationala Lanxiang, sustin doua persoane apropiate anchetei.


Universitatea Jiaotong are unul dintre cele mai bune departamente de securitate din China, potrivit analistilor americani.


Agentia chineza de presa Xinhua, controlata de stat, a relatat ca oficialii din cele doua institutii au negat orice implicare.


Teoretic, este posibil ca persoane din afara sa fi compromis sistemele ambelor institutii de invatamant inainte de a le folosi pentru a colecta date de la companii occidentale.


Dar analistii americani sustin ca cel putin retelele Universitatii Jiaotong sunt monitorizate strict, ceea ce le face sa fie o alegere ciudata pentru un hacker independent care nu vrea sa fie depistat.


In plus, "ancheta noastra arata ca gazdele care au comis atacurile nu au fost compromise", a afirmat un analist implicat in ancheta.

 

#atac, # google, # securitate, # spyware , #stiri Google