"Dinozaurii" Internetului: cand stramosii Google erau la putere

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 14:56
3258 citiri
"Dinozaurii" Internetului: cand stramosii Google erau la putere

Cei care au cunoscut Internetul odata cu ascensiunea Facebook nu au foarte multe informatii despre ce insemna WWW-ul in anii '90. Website-urile care dominau atunci reteaua globala sunt acum fie cvasi-invizibile, fie au disparut de tot. 

Iata cateva dintre cele mai importante site-uri care obisnuiau sa domine Internetul, potrivit PC World.

GeoCities

Unul dintre primele start-up-uri de Internet, creat la mijlocul anilor '90, Geocities oferea tuturor utilizatorilor posibilitatea de a-si crea propria pagina de Internet.

GeoCities prezenta instrumentele necesare pentru a genera propriul homepage, cu numai cateva clickuri, si totul era gratuit.

Desi practic toata lumea avea posibilitatea de a-si crea o pagina personala de Internet, utilizatorii nu s-au inghesuit sa faca acest lucru, dintr-un motiv simplu: nu aveau minimum de cunostinte de design, astfel ca mai toate paginile aratau ca un creuzet de gif-uri.

Mai mult, usurinta de a crea pagini in care userii puteau publica continut piratat promitea sa transforme GeoCities in echivalentul Vestului Salbatic, pe Internet.

Dar nu acesta a fost motivul principal pentru care Yahoo a decis sa puna punct proiectului GeoCities, in 2009.

Pur si simplu, Internetul avansase in mod natural. Moda s-a schimbat, au aparut blogurile si wiki-urile, iar o pagina statica nu mai incanta pe nimeni.

Hotmail

Hotmail exista astazi sub umbrela Microsoft, fiind redenumit in Windows Live Hotmail.

A fost primul serviciu de e-mailing web-based si ramane, in mod suprinzator, unul dintre cele mai folosite astfel de servicii, dupa datele prezentate de cercetatorii de la comScore.

Cu toate acestea, popularitatea serviciului web-based de la Microsoft a palit in ultimii ani atat in fata concurentilor de la Yahoo! Mail si Gmail, dar si a clientilor de e-mail, cum este Microsoft Outlook sau Mozilla Thunderbird.

Altavista

In anii '90, gasirea unei informatii online cerea rabdare si tenacitate. Altavista era singurul motor de cautare care dadea rezultate rezonabile, insa acest lucru se intampla dupa mai multe incercari, dupa expresii diferite.

In acea perioada, motoarele de cautare nu reuseau sa indexeze intreg Internetul. Sfarsitul Altavista a inceput odata cu aparitia unui nou motor de cautare: Google.

#geocities, #facebook, #hotmail, #altavista, #google, #internet , #stiri Google