DEX-ul online vrea publicitate

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 10:06
1843 citiri
DEX-ul online vrea publicitate

DEX online, varianta de pe internet a unor dictionare cunoscute ale limbii romane, isi doreste sa atraga publicitate, insa isi rezerva dreptul de a refuza reclamele "care contin greseli gramaticale sau un stil necizelat", dar si pe cele la tigari, jocuri de noroc si activitati ilegale, relateaza Mediafax.

Un proiect initiat de Catalin Francu, de profesie programator, DEX online a aparut in august 2001.

In primele sale luni, DEX online a avut o evolutie lenta si haotica, iar fondul de cuvinte a ramas extrem de limitat (sub 40 de cuvinte), iar in aprilie 2010, site-ul a trecut la un design nou "cu mai multa personalitate".

In prezent, DEX online - un site la care accesul este gratuit - anunta ca inchiriaza spatiu pentru publicitate.

Anuntul vine in contextul in care site-ul are 1.100.000 de vizitatori unici lunar si 9.000.000 de pagini afisate lunar (date din mai 2010), dupa cum se indica pe site.

Totusi, DEX online nu doreste reclame in orice conditii.

"Ne rezervam dreptul de a refuza orice banner din considerente grafice sau etice.

Nu dorim sa publicam reclame la tigari, jocuri de noroc, servicii pentru adulti, activitati ilegale sau reclame cu tenta politica.

De asemenea, suntem sceptici in privinta bannerelor care contin greseli gramaticale sau un stil necizelat", se precizeaza pe site-ul dedicat celor interesati de corectitudinea limbii romane.

Domeniul dexonline.ro este detinut de S.C. Codex Publicus Media S.R.L.

Potrivit datelor disponibile la Registrul Comertului, societatea Codex Publicus Media S.R.L are sediul in Bucuresti si il are ca actionar unic pe Catalin-Andrei Francu.

Administratorul societatii este Costel Tudoran, durata mandatului sau fiind de patru ani incepand cu 23 martie 2010 si pana in 23 martie 2014.

Initiatorul DEX online este Catalin Francu, care a pornit acest proiect in 2001, "pentru ca cineva trebuia sa o faca (si n-a fost usor: primele 30.000 de definitii le-am tastat manual)", se arata pe site-ul dictionarului online.

"Pentru majoritatea romanilor din afara Romaniei, dar si pentru multi dinauntrul ei, acesta este singurul dictionar explicativ la care au acces", se precizeaza pe DEX online.

Catalin Francu este programator de profesie. In timpul liceului, el a luat o medalie de argint la olimpiada internationala de informatica.

Dupa trei ani de studiu (1996 - 1999) la Universitatea Politehnica din Bucuresti, intre 1999 si 2002 a urmat un masterat in inginerie la Massachusetts Institute of Technology.

Totodata, intre 2002 - 2006 a lucrat la Google Inc. Initial, DEX online si-a propus sa ofere o copie pe Internet a DEX (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane).

Acest proiect a fost finalizat pe 1 august 2004 (circa 65.000 de definitii). Ulterior, pe DEX online au fost incorporate in intregime si patru dictionare de la Editura Litera (de sinonime, de antonime, ortografic si Noul Dictionar Explicativ), precum si MDN (Marele Dictionar de Neologisme, Editura Saeculum).

Intr-o masura mai mica, autorii DEX online au folosit si definitii din multe alte surse pentru a imbogati baza de date si a o face mai utila.

Din octombrie 2003, site-ul s-a mutat la adresa www.dexonline.ro.

In septembrie 2004, firma Siveco si Editura Litera International au pus la dispozitia DEX online patru dictionare noi.

Cu acestea, DEX online a sarit brusc la aproape 200.000 definitii, pentru ca in august 2006 sa aiba peste 283.000 de definitii.

In septembrie 2006, serverul principal a fost mutat in Romania, in speranta ca aceasta mutare sa duca la timpi mai buni de acces la site, avand in vedere ca majoritatea vizitatorilor DEX online vin din Romania.

Cu toate acestea, DEX online nu este consultat doar de cei interesati de corectitudinea limbii romane.

"Cam o data la doua-trei zile primesc o definitie obscena, de obicei a unui cuvant cu patru litere pe care il gasim scris prin lifturi", se mai spune pe DEX online. 

#dex, # online, # publicitate , #stiri Google