Cronologia operatiunilor Google pe piata din China

Marti, 23 Martie 2010, ora 16:48
2087 citiri
Cronologia operatiunilor Google pe piata din China

Google Inc. a decis sa inchida versiunea chineza a motorului sau de cautare si a redirectionat cautarile catre un site din Hong Kong, necenzurat, disponibil la google.com.hk, informeaza Reuters, care prezinta o cronologie a operatiunilor companiei americane pe piata chineza.

2000 - Google realizeaza o interfata in limba chineza pentru motorul sau de cautare Google.com, precizeaza Mediafax.


2002 - Google.com devine temporar indisponibil pentru utilizatorii chinezi, companii locale cu acelasi profil de activitate fiind suspectate de interferente.


Iulie 2005 - Google il angajeaza pe Lee Kai Fu, fost executiv al Microsoft, ca sef al diviziei din China. Microsoft da in judecata Google pentru aceasta initiativa, decalrand ca, inevitabil, Lee va furniza informatii private catre Google. Cele doua companii rivale au ajuns la o intelegere in decembrie.


Ianuarie 2006 - Google lanseaza Google.cn in acord cu legile chineze si cenzureaza rezultatele cautarilor. La acel moment reprezentantii Google au declarat ca sunt interesati sa contribuie pozitiv la dezvoltarea Chinei, respectand legislatia locala.


August 2008 - Google lanseaza o paltforma de unde internautii chinezi pot descarca gratuit muzica.


Martie 2009 - China blocheaza accesul la platforma video YouTube, detinuta de Google.


Iunie 2009 - Un oficial chinez acuza Google ca raspandeste continuturi obscene pe internet. Acuzatiile au venit la o zi dupa ce Google.com, Gmail si alte servicii ale Google au fost indisponibile pentru multi dintre utilizatorii din China.


Septembrie 2009 - Lee demisioneaza din functia de sef al diviziei Google China. Google il desemneaza pe John Liu, seful departamentului de vanzari, pentru a prelua atributiile lui Lee.


Octombrie 2009 - Un grup de scriitori chinezi au acuzat Google de incalcarea drepturilor de autor, dupa ce compania americana a digitalizat mai multe volume chineze de literatura pentru a le publica pe platforma Google Books.


Ianuarie 2010 - Google anunta ca nu vrea sa mai cenzureze rezultatele cautarilor efectuate pe motorul Google.cn si amana lansarea a doua modele ale telefonului Android pe piata din China.


Februarie 2010 - New York Times a publicat un material in care preciza ca atacurile informatice asupra Google au fost conduse din doua scoli din China. Reprezentantii celor doua scoli neaga orice implicare.


22 martie 2010 - Google Inc. anunta ca inchide versiunea chineza a motorului sau de cautare si redirectionarea cautarile catre un site din Hong Kong, necenzurat, disponibil la google.com.hk.

 

#cautare, #cenzura, #china, #cronologie, #google, #motor, #platforma , #stiri Google