Copii ale Google si YouTube au fost lansate in China

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 15:56
1843 citiri
Copii ale Google si YouTube au fost lansate in China

Copii ale motorului de cautare Google si site-ului de partajare de continuturi video YouTube au fost lansate in China, in conditiile in care adevaratul Google a amenintat de curand ca se va retrage din aceasta tara si ca nu va mai accepta cenzurarea serviciilor sale, informeaza Media Guardian.

YouTubecn.com ofera videoclipuri preluate de pe serviciul real YouTube, care este proprietatea Google si este blocat in China, precizeaza Mediafax.

Pe de alta parte, copia motorului de cautare Google se numeste Goojje si include o rugaminte adresata companiei americane de a nu parasi teritoriul Chinei.

Proiectele-copie, care sunt separate, au fost lansate la o zi diferenta, imediat dupa ce Google a amenintat ca se retrage din China.

"Care este reactia in astfel de cazuri? In Statele Unite ale Americii, intentezi un proces. In China, reactia este un simplu «eh!», asta in cazul in care nu aduc daune semnificative brandului", a declarat TR Harrington, CEO al companiei Darwin Marketing.

Site-urile-copie continua sa fie functionale si nu se stie ce masuri intentioneaza sa ia in legatura cu ele autoritatile chineze.

Administratia nationala chineza pentru drepturi de autor a inchis anterior site-uri care isi derulau ilegal activitatea si, luna aceasta, a emis un cod etic pentru functionarea paginilor electronice.

Cu toate acestea, pe site-ul administratiei nu a fost publicat niciun anunt referitor la cele doua imitatii ale site-urilor Google.

Google si-a limitat comentariile referitoare la copiile realizate dupa site-urile sale.

"Singurul comentariu pe care il pot face in acest moment este sa confirm ca aceste site-uri nu sunt afiliate companiei", a precizat purtatorul de cuvant al companiei americane, intr-un e-mail.

Aceasta este prima oara cand site-uri de marimea Google sau YouTube au fost copiate in acest fel, potrivit lui Xiao Qiang, director al Berkeley China Internet Project de la Universitatea Berkley din California.

Xiao a spus ca aceste site-uri-copie risca sa se confrunte cu probleme ca urmare a luptei in care sunt implicate in acest moment Google si autoritatile chineze, deoarece incalca drepturile de proprietate intelectuala ale Google si dau acces chinezilor la subiecte considerate sensibile si aflate sub controlul strict al autoritatilor chineze.

"Nu vad cum ar putea aceste doua site-uri supravietui fara a se confrunta cu aceste probleme", a adaugat el.

"Am facut acest lucru ca serviciu public", a declarat autorul copiei YouTube, Li Senhe, pentru publicatia Christian Science Monitor.

Pe site-ul replica a YouTube, care este in limba engleza, pot fi gasite inclusiv videoclipuri ale revoltelor sociale din China.

Adevaratul YouTube a fost blocat in China in 2008, dupa ce pe site au fost publicate videoclipuri ale revoltelor din Tibet.

Unii chinezi au salutat aparitia falsului site YouTube. "Nu stiu cat timp va rezista", a scris un blogger cunoscut pentru articolele sale impotriva cenzurii.

Celalalt site, Goojje, este un motor de cautare functional care arata ca o combinatie intre Google si rivalul sau chinez, Baidu.

"Mai exact, Goojje nu este un motor de cautare, ci o platforma pentru a-ti gasi prietenii", a spus unul dintre fondatorii sai, Xiao Xuan, pentru Henan Business Daily.

Xiao a spus ca site-ul nu are la fel de multe materiale sensibile precum copia YouTube si ca este "destul de curat dupa standardele cenzurii din China".

De altfel, avand in vedere timpul si munca necesara construirii acestui tip de site bazat pe datele Google, este posibil ca Goojje sa fi fost gata inainte de declansarea conflictului dintre Google si autoritatile chineze, alegerea numelui fiind probabil facuta pentru a atrage atentia.

Companiile care copiaza site-uri cunoscute nu sunt o noutate in China. Baidu, cel mai popular motor de cautare din China, are si el ca model Google.

Analistii considera ca, cel mai probabil, urmatorul site care va fi copiat in China va fi Facebook, platforma care este si ea blocata pe teritoriul chinez. 

#cenzura, #china, #copii, #google, #lansare, #youtube , #stiri Google