Comisia Europeana accepta angajamentele Google de rezolvare a problemelor de concurenta

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 16:45
1500 citiri
Comisia Europeana accepta angajamentele Google de rezolvare a problemelor de concurenta

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a acceptat angajamentele propuse de Google pentru a remedia obstacolele in calea concurentei de care este acuzata compania pe piata motoarelor de cautare si a publicitatii online. Se deschide astfel calea catre o reglementare amiabila.

"Noua propunere a Google este de natura sa rezolve problemele de concurenta", a declarat comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, in cadrul unei conferinte de presa.

Cei 14 reclamanti vor putea sa-si faca cunoscuta propria propunere inainte de comunicarea deciziei finale a Comisiei, in urmatoarele luni.

Google ar evita astfel sanctiuni care s-ar fi putut ridica la mai multe miliarde de euro, iar acest lucru va pune capat unei anchete foarte lungi, care a inceput in noiembrie 2010.

Companiei Google i se reproseaza in principal ca a pus serviciile sale inaintea altor motoare de cautare specializate, de exemplu site-ul specializat in compararea preturilor Kelkoo sau site-uri specializate in turism, precum Expedia sau lastminute.com.

"Vom face schimbari importante in maniera in care Google opereaza in Europa', a declarat intr-un comunicat citat de agentiile internationale Kent Walker, un purtator de cuvant al Google. 'Lucram cu CE pentru a rezolva problemele pe care le-a ridicat si suntem nerabdatori sa rezolvam acest caz", a adaugat el.

In ultima sa oferta, compania americana a acceptat sa garanteze ca atunci ca atunci cand va propune in paginile sale propriile sale servicii pentru restaurante, hoteluri sau produse de consum de exemplu, va propune in acelasi timp si serviciile a trei concurenti selectionati conform unei metode obiective. Serviciile concurente vor fi prezentate de o maniera clar vizibila pentru utilizatori si comparabila cu cea in care Google isi prezinta propriile servicii, a explicat Comisia.

Un organism independent va fi insarcinat sa verifice daca Google isi respecta angajamentele.

"Fara a impiedica Google sa puna inainte propriile sale servicii, propunerea este de a asigura utilizatorului o alegere reala intre servicii concurente prezentate intr-o maniera comparabila", a explicat Almunia.

De asemenea, Google s-a angajat sa dea furnizorilor de continut posibilitatea de a decide ca informatiile lor sa nu fie utilizate in site-urile de cautare specializate fara ca furnizorii sa fie penalizati.

In acelasi timp, compania s-a angajat sa nu impuna contracte de exclusivitate in acordurile de publicitate.

Anuntul de miercuri al CE are loc dupa ce executivul comunitar a refuzat in doua randuri anul trecut angajamentele propuse de Google, considerate insuficiente si pe despre care concurentii estimau ca nu fac decat sa-i intareasca avantajul.

In ianuarie, comisarul Almunia a cerut firmei Google sa vina rapid cu noi propuneri, amenintand ca in caz contrar s-ar putea angaja pe calea unei comunicari a nemultumirilor, care putea duce in final la sanctiuni financiare de pana la 10% din cifra de afaceri a companiei si expunea Google la o amenda de aproape 4 miliarde de euro.

Negocierile care au avut loc intre CE si Google in ianuarie 'au fost foarte intense', a recunoscut miercuri comisarul pentru concurenta.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#angajamente Google, #probleme concurenta Google, #angajamente Google CE , #stiri Google