China acuza Google de legaturi cu Guvernul american

Luni, 22 Martie 2010, ora 11:53
1848 citiri
China acuza Google de legaturi cu Guvernul american

Agentia de presa oficiala din China, controlata de Partidul Comunist aflat la putere, ataca Google, declarand ca ar avea "legaturi stranse" cu Guvernul american.

Potrivit agentiei oficiale a autoritatilor chineze, Xinhua, Google le furnizeaza serviciilor de stat americane un numar record de rezultate ale cautarilor efectuate pe motorul sau de cautare, informeaza BBC News Online, precizeaza Mediafax.

De asemenea, agentia de presa chineza a mai acuzat Google ca incearca sa schimbe stilul de viata al chinezilor impunandu-le valori tipic americane.


"Oficiali de rang inalt ai Google au legaturi stranse cu Guvernul american. Deja nu mai este un secret ca multi experti in securitate de la Pentagon vin de la Google", se arata intr-un material al agentiei Xinhua.


Reprezentantii Google au negat, insa, ca serviciile lor ar fi influentate de Guvernul american.


Potrivit unor speculatii de pe piata, atacurile presei chineze vin pe fondul pregatirilor Google de a anunta ca se va retrage din China, din cauza cenzurii asupra rezultatelor cautarilor efectuate pe motorul de cautare Google.cn.


"Decizia de a ne reevalua activitatile de pe piata din China apartine Google si numai Google", a declarat un purtator de cuvant al companiei americane.


Google este al doilea cel mai popular motor de cautare din China, dupa Baidu, un motor de cautare chinez.


Pe de alta parte, reporterii agentiei de presa Xinhua au mai scris ca legile privind internetul vor ramane neschimbate in China indiferent daca Google pleaca sau ramane pe aceasta piata.


"Ambitia unei companii de a schimba regulile din China privind internetul se vor dovedi a fi ridicole", se mai arata in materialele Xinhua.


De mai multe zile, pe piata americana si internationala circula zvonuri privind retragerea Google de pe piata chineza, incepand din 10 aprilie.


Oficial, Google nu a anuntat inca daca se va retrage sau nu din China. Saptamana trecuta, Guvernul chinez a avertizat Google ca ar trebui sa respecte legislatia locala chiar daca decide sa isi inchida operatiunile pe aceasta piata.

 

#google, # china, # retragere, # acuze, # securitate, # internet , #stiri Google