Ce cauta Google acasa la Obama

Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 22:14
2942 citiri
Ce cauta Google acasa la Obama

La cinci ani de la deschiderea sediului de la Washington, gigantul Google se implica din ce in ce mai activ in dezbaterile publice organizate pe diverse teme, de la reforma brevetelor de inventie la politica externa.

Google a facut lobby pentru 13 agentii guvernamentale in 2009, costurile totale ridicandu-se la aproape 6 milioane de dolari.

Astfel, gigantul IT s-a plasat pe locul patru dupa Microsoft, IBM si Oracle, in topul celor mai mari campanii de “tech lobby” din Washington, potrivit Cnn.com.

Compania a angajat 30 de specialisti in Washington si apeleaza la nume mari din domeniul lobby-ului, precum Podesta Group, Dutko Worldwide si McBee Strategic Consulting.

Printre cele 16 legi ale Congresului american pentru care Google a facut lobby anul trecut, a fost si propunerea de a crea un fond de investitii pentru “energia verde”.

Google a sustinut, de asemenea FCC (Federal Communications Commission, autoritatea de reglementare in comunicatii a SUA) pe tema principiului care apara accesul liber si in mod egal la internet “Net neutrality”.

In 2010, departamentul companiei de la Washington si-a concentrat toata atentia asupra dreptului la libera exprimare pe internet, pe fondul conflictelor intens mediatizate cu guvernul chinez.

Saptamana trecuta, Alan Davidson, reprezentantul Google a solicitat legislatorilor sa aprobe un text care sa asigure accesul liber si neutru la Internet de acasa si a facut presiuni asupra altor guverne din lume, care cenzureaza Internetul.

Cresterea exponentiala a cantitatii de informatii despre milioane de utilizatori a inceput sa ridice semne de intrebare in ceea ce priveste confidentialitatea.

Departamentul de Justitie a adus probe antitrust privind o intelegere mai veche intre Google si Yahoo dar si cu privire la libraria online Google Books.

Puterea de influenta a Google ajunge la Casa Alba

Eric Schmidt, CEO Google a fost unul dintre cei mai mari sustinatori ai candidaturii lui Obama in 2008, facandu-si aparitita intr-o campanie publicitara si donand 25.000 de dolari pentru diferite ceremonii de inaugurare.

Schmidt  a fost numit consilier al administratiei prezidentiale pe Stiinta si Tehnologie, a vizitat Casa Alba de doua ori anul trecut si s-a intalnit cu presedinele Obama dupa discursul tinut la Jobs and Economic Growth Forum in decembrie, potrivit Cnn.com.

Multi angajati Google au inceput sa lucreze pentru Obama. Andrew McLaughlin, director pentru politici publice globale la Google, este unul dintre ei, fiind angajat in iunie 2009 ca deputy CTO al administratiei prezidentiale.

Google a mai avut experiente la Washington in 2003, cand a cheltuit 80.000 de dolari intr-o campanie de lobby pe tema politicilor drepturilor de autor.

Eforturile de lobby ale Google se concentreaza spre trei directii: accesul neingradit la Internet, confidentialitatea online si legislatia drepturilor de autor.

Pe masura ce compania s-a dezvoltat, extinzandu-se chiar si in zona telefoanelor mobile sau a cartilor digitale, Google si-a sporit si atentia asupra Washington.

In 2009, Google inceput sa faca lobby pentru Departamentul de Energie,  Departamentul de Aparare si Consiliul Calitatii Mediului.

Google considera ca prezenta sa la Washington este un “hibrid de lobby si consiliu de experti”.

Majoritatea expertilor Google care lucreaza pentru Washington sunt ingineri care explica guvernantilor implicatiile noilor tehnologii.

Administratia de la Casa Alba organizeaza evenimente periodice pe aceasta tema, atat pentru oficialii guvernamentali cat si pentru organizatiile de advocacy.

Expertii Google de la Washington isi ofera serviciile si pentru Guvern.

Au incheiat parteneriate cu Specialistii de la CDC (Centers for Disease Control) pentru a preveni izbucnirea gripei si au in acest moment un instrument care arata rata imbolnavirilor din fiecare cartier din Statele Unite, in timp real.

Problema “neutralitatii” Internetului

Google duce o batalie anevoioasa pe subiectul principal pentru care a ajuns la Washington: libertatea Internetului.

Ca un adept al liberalizarii Internetului, Google sustine legislatia care impune furnizorilor de servicii de Internet sa permita accesul in mod egal la toate continuturile online, fara restrictii.

Companiile de telefonie si cablu sunt impotriva acestei liberalizari a Internetului, sustinand ca ar trebui sa aiba libertatea de a bloca serviciile de genul peer-to-peer networking.

#google, #internet, #obama , #stiri Google