Bolile managerului modern: paranoia si narcisismul

Vineri, 04 Martie 2011, ora 16:56
3219 citiri
Bolile managerului modern: paranoia si narcisismul

"Problemele cu care se confrunta liderul traditional sunt paranoia si narcisismul. Daca aceste lucruri sunt garnisite si cu o sociopatie usora, deja ajungem la marii conducatori ai lumii. Atat Mao Tse Tung cat si Hitler si Stalin se afla in zona respectiva", a precizat Stelian Panescu, director general Smart Sigma. In opinia consultantului, liderul ascunde informatii fiindca se teme sa fie vazut ca un simplu om pentru ca lumea nu l-ar mai urma.

"Oamenii se duc la o firma pentru ca li se pare ca va fi extraordinar si dau de un sef abject care le strica toata bucuria. Am citit pe mai multe bloguri parerile unora care au plecat de la Google si spuneau ce "mizerie" e acolo.

De fapt, unul dintre cei care au plecat de la Google era din Londra si spunea ca s-a dus pentru companie, crezand ca va fi ca atmosfera pe care noi o vedem in filme. A dat de o organizatie englezeasca in care totul era politic, de unde a plecat scarbit dupa cateva luni pentru ca seful lui de acolo era altceva decat credea el.  El credea ca se insoara cu Google si de fapt s-a insurat cu altcineva", a declarat Stelian Panescu..

In opinia acestuia, angajatii care se simt desconsiderati vor alege sa paraseasca compania in cazul in care "mai au o urma de coloana vertebrala".

Potrivit consultantului, oamenii parasesc companii din varii motive, printre care rutina sau tentatia de a-si dori un post mai bun.

Specialistul spune ca exista oameni care creeaza lideri chiar daca societatea se schimba colosal de repede. Panescu adauga faptul ca liderul este acea persoana care trebuie sa se plieze pe asteptarile celor pe care ii conduce.

"Ceea ce pare sa fie foarte <<la moda>>  este leadership-ul de ordinul 2, sau anti-leadership-ul".

Consultantul spune ca atata vreme cat societatea va fi tot mai polarizata datorita accesului dificil la educatie si instruire, liderii vor fi de mai multe tipuri.

"Probabil ca "liderul tatuc", "liderul sovietic" va fi cel care isi arata muschii, cel care stie sa dea cu biciul si care ii face sa planga pe unii, ca sa arate "supusilor" ca este puternic, ca sunt bine condusi si ca tribul lor este foarte puternic", a mai adaugat Panescu.

Acesta spune ca in organizatiile de inalta tehnologie, liderul ar trebui sa fie o persoana mult mai discreta, care sa indrume, nu sa conduca.

"Pe masura ce oamenii sunt mai educati, mai puternici si mai increzatori in fortele lor, cu atat simt mai putin nevoia sa fie condusi. Asta nu inseamna ca nu accepta sau ca nu isi doresc sa fie indrumati", a mai precizat Stelian Panescu.

"Peter Dracker spunea ca in lumea businessului nu avem nevoie de lideri, businessul are nevoie de manageri, care erau intelesi ca oameni capabili sa conduca o echipa", a adaugat consultantul.

Potrivit specialistului, liderul traditional sta cu spatele spre viziune si cu fata la adepti pentru ca trebuie sa se uite daca il urmeaza cineva.

"Liderul este cel care nu mai spune, ci intreaba. Este cel care pune intrebari, pentru ca intelege ca un om nu poate sa conduca. Daca deciziile nu sunt luate la nivel operativ, organizatia nu supravietuieste".

In opinia specialistului, problemele cu care se confrunta liderul traditional sunt paranoia si narcisismul.

"Daca aceste lucruri sunt garnisite si cu o sociopatie usora, deja ajungem la marii conducatori ai lumii. Atat Mao Tse Tung cat si Hitler si Stalin se afla in zona respectiva", a precizat Stelian Panescu.

In opinia acestuia, liderul ascunde informatii fiindca se teme sa fie vazut ca un simplu om pentru ca lumea nu l-ar mai urma.

Panescu spune ca o alta caracteristica a leadershipului traditional este ca liderul isi atribuie succesele echipei. Din acest motiv, spune consultantul, oamenii foarte buni, talentati si devotati vor cauta sa se duca intr-un mediu mai permisiv in momentul in care isi vor da seama ca sunt de fapt sclavi.

Pe de alta parte, specialistul considera ca exista angajatii care se tem de lideri si se simt onorati ca li se da atentie, acestia avand de fapt o slaba stima de sine.

In opinia sa, modelul de business nu se schimba, ci modul de a conduce.

"Suntem din ce in ce mai aproape de ceea ce spuneam, anti-leadershipul. Liderul este in planul doi nu pentru ca nu ar avea merite sau pentru ca nu isi doreste sa fie recunoscut, ci pentru ca nimeni nu trebuie sa fie atat de proeminent".

Daca ne uitam la ce se intampla in societatea romaneasca, vom vedea ca partidele sunt asimilate liderilor lor, ca sa nu vorbim de cate companii sunt identificate cu zeii care le conduc", a precizat Stelian Panescu.

In ceea ce priveste companiile birocratice, Panescu considera ca este imposibil a schimba un intreg sistem.

"Daca spunem lider egal schimbare, iar management egat "status quo", e clar ca nu putem sa vorbim de organizatii birocratice".

"Nu ma astept ca sistemul sanitar din Romania sa aiba un lider colosal care sa il schimbe din radacini, dar ma astept ca leadershipul sa se manifeste la nivelul mai mic, si unde intr-adevar sa se vada rezultatele", a mai adaugat consultantul.

Emisiune realizata de Oana Dumitroiu

#anti leadership, #bolile managerului, #echipa, #leadership, #liderul traditional, #manager, #model de business , #stiri Google

Curs valutar

1 EUR = 4.9752 RON

-0.0007

1 USD = 4.5471 RON

-0.0050
  1. Salariul minim european, la un pas de a intra în vigoare. Cum ar putea fi calculate veniturile anagajaților români
  2. Continuă concedierile în industria auto. Unul dintre cei mai mari producători din România trimite acasă 800 de angajați
  3. Daune de zeci de mii de euro pentru un angajat al Amazon din România. Compania acuzată de hărțuire deghizată în "managementul performanței"
  4. Industria în care se câștigă cel mai bine în România. Salariul mediu net sare de 11.000 de lei
  5. Competențele pe care le caută angajatorii. Ce cunoștințe devin cruciale în următorii cinci ani
  6. Ministerul Muncii vrea să accelereze angajarea persoanelor cu dizabilități. Care este planul Simonei Bucura-Oprescu
  7. De ce aleg muncitorii din Pakistan să se angajeze în România?
  8. Ce tipuri de credite sunt disponibile pentru fermieri?
  9. Cum poți obține în scurt timp sume de până la 5000 de lei