Aplicatiile smartphone-urilor, surse de informare pentru serviciile secrete

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 12:35
1226 citiri
Aplicatiile smartphone-urilor, surse de informare pentru serviciile secrete

Agentia americana de informatii care se ocupa de interceptarea comunicatiilor (NSA) si omoloaga sa britanica GCHQ colecteaza date despre utilizatorii aplicatiilor pe smartphone, indiferent daca acestea sunt Facebook sau Google Maps, a relevat luni New York Times, citata de AFP.

Dupa dezvaluirile despre colectarea metadatelor telefonice, recuperarea SMS-urilor si supravegherea platformelor de jocuri online, noi documente furnizate de fostul consultant al NSA, Edward Snowden, adauga un plus de informatii despre activitatile de supraveghere ale serviciilor de interceptare.

Potrivit Times, care citeaza aceste documente, de fiecare data cand cineva utilizeaza o aplicatie pe smartphone-ul sau, acest program face sa apara o cantitate de date despre localizarea utilizatorului, lista contactelor sale, date pe care NSA si GCHQ britanic le recupereaza in cadrul vastelor lor programe de colectare.

Android trimite date despre istoricul smartphone-ului si utilizatorul sau

Astfel, un raport citat de cotidian noteaza ca orice actualizare a sistemului de exploatare Android trimite in retea 500 linii de date despre istoricul smartphone-ului si utilizatorul sau, date captate de agentiile de informatii.

'Comunicatiile persoanelor care nu sunt tinte straine valide nu intereseaza NSA', a raspuns agentia solicitarii de clarificari a AFP, repliindu-se in spatele liniei sale de aparare obisnuite.

Agentia 'nu face profilul americanilor obisnuiti. Noi colectam doar comunicatiile tintelor straine potrivit legii din motive de supraveghere si contraspionaj ale tintelor straine, oricare sunt mijloacele tehnice utilizate de acestea', a afirmat o purtatoare de cuvamt a NSA, Vanne Vines.

Aceasta supraveghere a aplicatiilor smartphone-urilor este descrisa ca o 'pepita' (bucata de aur nativ) intr-un document al NSA datand din 2010.

Numai in anul 2007, agentia americana ar fi consacrat 767 milioane de dolari acestui program, adica de patru ori mai mult decat in anul precedent, potrivit altui document citat de Times.

In fata scandalului provocat de amploarea supravegherii NSA, presedintele Barack Obama a anuntat o incadrare mai stricta a activitatilor sale de colectare a metadatelor telefonice (informatiile despre durata apelurilor si numerele apelate de la un telefon).

Insa nu s-a spus nimic despre supravegherea programelor informatice susceptibile sa permita accesul la datele personale, observa AFP.

#mobil date, #smartphone Android, #aplicatii smartphone , #stiri Google