Angajatii de varsta medie, cea mai nemultumita categorie

Duminica, 22 Noiembrie 2009, ora 22:29
1832 citiri
Angajatii de varsta medie, cea mai nemultumita categorie

Sunt nelinistiti, plictisiti de asteptat o promovare si sar din job in job. Ar parea o descriere a asa-numitei Generatii Y, tinerii pana in 30 de ani, cunoscuti pentru cautarea unor gratificatii imediate. 

Insa, potrivit ultimelor studii, aceste lucruri ii caracterizeaza si pe cei cu varste intre 32 si 44 de ani, Generatia X, care se simt oarecum uitati de autoritati si companii, avand in vedere ca exista facilitati pentru tineri, cat si pentru cei de peste 50 de ani, dar nu si pentru persoanele de varsta a doua.

Nu este prima data cand Generatia X trebuie sa faca fata problemelor economice. Ei au devenit maturi tocmai la inceputul anilor 2000, cand sectorul dot-com a explodat si sute de companii de Internet au dat faliment.

In ultimii ani, aceste persoane au inceput sa-si intemeieze familii si, sperau ei, trebuia sa vina perioada in care sa se bucure de pe urma muncii depuse pana acum, fiind promovati si castigand salarii mai bune.

Insa, din cauza recesiunii, angajatii cu varste intre 50 si 61 de ani, asa-numitii "baby boomers", au hotarat sa iasa la pensie mai tarziu, ocupand posturile pe care cei din Generatia X si le doresc, potrivit unor studii citate de Associated Press.

Iar, de cealalta parte, se afla Generatia Y, tinerii de pana in 32 de ani, care cer salarii mai mici si sunt "vanati" pentru cunostintele din domeniul tehnologic.

Dupa criza, majoritatea angajatilor intentioneaza sa-si gaseasca noi job-uri

A existat o scurta perioada in care Generatia X era "la conducere". De exemplu, reprezentantii acesteia au pus bazele Google si a multor alte companii tehnologice importante.

Insa, in prezent, acestia sunt ignorati pe piata muncii. Potrivit unui studiu efectuat de Deloitte Consulting, doua treimi din directorii marilor companii sunt ingrijorati ca ar putea pierde angajatii din Generatia Y, in timp ce mai putin de jumatate isi fac griji similare in privinta celor din Generatia X. Potrivit firmei de consultanta, acest lucru se intampla din cauza faptului ca tinerii din prezent sunt considerati a fi mai putin loiali si mult mai mobili decat colegii lor mai maturi.

Insa directorii nu au dreptate. Studiile arata ca doar 37% din angajatii cu varste intre 32 si 44 de ani intentioneaza sa pastreze joburile actuale si dupa incheierea crizei economice, comparativ cu 44% in cazul celor de pana in 32 de ani, 50% in cazul celor cu varste intre 40 si 61 de ani si 52%, pentru angajatii de varsta a treia.

Desi angajatii din toate categoriile au declarat ca sunt ingrijorati in legatura cu siguranta locului de munca, cei din Generatiile X si Y s-au plans cel mai mult de salariile mici. Pentru cei dintai, cea mai importanta problema o reprezinta lipsa unor oportunitati de promovare, acesta fiind si motivul pentru schimbarea job-urilor din ce in ce mai des, un fenomen intalnit la 30% din ei, fata de 20% pentru Generatia Y si 14% la "baby boomers".

Angajatii tineri invoca lipsa provocarilor la serviciu, drept principal motiv pentru schimbarea locului de munca, iar cei mai in varsta tratamentul neglijent al angajatilor si lipsa increderii in conducere.

Potrivit specialistilor de la Deloitte, dupa incheierea crizei economice vom avea de-a face cu un "tsunami de CV-uri", mai ales din cauza faptului ca directorii de compani nu sunt la curent cu plangerile angajatilor de varsta a doua in privinta salariilor.

#angajati, #varsta, #job, #generatia x , #stiri Google