Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Afaceri online: cat de usor construiesti o companie de 50 de milioane de dolari pe an?

Afaceri online: cat de usor construiesti o companie de 50 de milioane de dolari pe an?

Toata lumea discuta despre miracolul Web 2.0 si poosibilitatile nelimitate de a construi companii care vor aduce miliarde de dolari fondatorilor lor. Dar cat de realist este un astfel de proiect? The New York Times si-a propus sa afle cum se poate construi o companie care sa incaseze 50 de milioane de dolari pe an. Si acest lucru s-a dovedit extrem de dificil, daca nu imposibil, scriu ziaristii americani.

Povestea pleaca de la o situatie standard: un site web cu continut propriu, care sa aiba reclame Google sau de la alte companii din domeniu, iar in timp cat mai scurt trebuie sa ajunga la incasari de 4 milioane de dolari pe luna. "Un site web targetat pentru cei mai buni platitori din industria advertising ar trebui sa genereze 200 de milioane de afisari pe luna pentru a aduce acest gen de incasari", a estimat Jeremy Liew, specialist in investitii cu grad sporit de risc (venture capital). Un site obisnuit cu 200 de milioane de afisari ar castiga mai putin, iar majoritatea pasionatilor de Internet au foarte putine sanse sa poata crea un astfel de site, oricat de prolifici ar fi.

Spre comparatie, cel mai prolific site romanesc, Softpedia, ajunge la circa 65 de milioane de afisari pe luna. "Acest gen de analiza mai trezeste din visare antreprenorii online", a explicat Tim O'Reilly de la O'reilly Media. "De aceea, investitorii m,ai realisti aleg alte modele de business, mai usor de sustinut financiar, care nu aduc sume astronomice, dar le confera un stil de viata adecvat", a estimat el.

Specialistii au mai demontat un mit. Un site de comunitate, adresat unei anumite categorii, sa spunem tineri - activi, ar trebui sa genereze 800 de milioane de afisari pe luna pentru a obtine 50 de milioane de dolari pe an din reclame, a explicat Jeremy Liew. Pentu un site generalist, gen portal cu toate categoriile populare, preturile sunt si mai mici, deci ar trebui sa vorbim de miliarde de afisari pentru a castiga aceiasi bani. Cam 4 miliarde de afisari estimeaza specialistul in investitii american. Sauu cu alte cuvinte, sa fie in top 10 site-uri la nivel mondial.

Alte optiuni pentru proprietarii de site-uri ar fi realizarea de retele de site-uri pentru a ajunge la astfel de cifre astronomice. Acest lucru se poate realiza prin achizitii treptate si integrarea retelelor astfel incat sa fie acoperite cat mai multe nise.

Evident, antreprenorii au si alte sanse pentru a ajunge miliardari, dar numarul celor care ajung aici este destul de mic. Este vorba de servicii speciale, inovatoare, care vor ajunge sa rezolve diverse probleme ale Internetului Web 2.0. De exemplu, clipurile video vor creste in volum anul acesta ajungand chir sa afecteze traficul mondial de internet.

Acest lucru presupune ca se vor cauta noi servicii, care sa permita acest gen de trafic mamut fara sa blocheze serverele. Dar, intamplator, aceasta nisa este deja ocupata de fondatorii Skype si Kazaa, care au lansat un serviciu video bazat pe tehnologia peer-to-peer, Joost.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 799 ori