How Google Works: Arhitectii companiei dezvaluie cateva din secretele succesului in online

Luni, 06 Octombrie 2014, ora 16:45
2051 citiri
How Google Works: Arhitectii companiei dezvaluie cateva din secretele succesului in online
Sursa foto: Amazon.com

Google, o afacere in valoare de 400 miliarde dolari dupa 16 ani de la infiintare, a devenit un serviciu indispensabil pentru interactiunile online dintre oameni. In acelasi timp, din punct de vedere al managementului, este organizata radical diferit fata de afacerile traditionale.

"Arhitectii" Google si-au analizat activitatea. Astfel, Eric Schmidt, actualul presedinte si fostul director executiv al companiei, si Jonathan Rosenberg, un fost senior manager, au dezvaluit executivilor altor companii, propriile lor metode de dezvoltare a unei afaceri, in lucrarea "How Google Works", spune The Economist.

Foarte importanta intr-o afacere contemporana, reiese din lucrarea celor doi, este gandirea pe o scara "extrem de mare" - "Moonshot", cum este numita in Silicon Valley. Liderii Google au trebuit de multe ori sa lupte cu angajatii pentru a-i indeparta de "plus 10%" si a-i determine sa caute "10X" - mai exact sa faca totul intr-un mod nou, si nu doar sa optimizeze ceea ce deja exista. Si aceasta chiar daca cele mai multe tentative "10X" esueaza.

Cea de a doua metoda Google este de a invata din greseli. In acest fel, angajatii pot gasi o cale catre un nou succes, iar "a invata" devine mai important decat "a sti", deoarece nimeni nu poate sa prevada viitorul. "Repetarea este cea mai importanta parte a strategiei", recomanda autorii. Al treilea element important este impunerea informatiilor in fata experientei, intuitiei sau ierarhiei, in luarea deciziilor.

Iar nucleul Google este faptul ca a acordat angajatilor o liberate in initiativa. In toate firmele se discuta despre aceasta metoda de creativitate, insa la gigantul Google, este "inima" afacerii. Metoda permite ideilor bune, venite oricand si de la oricine, sa fie ascultate si analizate. Multe dintre cele mai mari succese ale Google (cum ar fi Gmail) au aparut datorita acestei metode, dar si datorita politicii firmei care permite personalului sa lucreze 20% din timpul de lucru la propriile proiecte.

Practicile de management ale Google pot fi incorporate cu succes in multe afaceri, in multe moduri. Insa sefii isi pot atinge obiectivele si isi pot pastra pozitia prin mentinerea in siguranta a organizatiei. Putini isi vor transforma, insa, firmele, chiar daca vor fi inarmati cu "formula" de management pe care o dezvaluie cartea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
#Google metode management, #How Google Works, #Schmidt Rosenberg google , #Management