Google, un model de business prea emancipat pentru Romania

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 13:00
4684 citiri
Google, un model de business prea emancipat pentru Romania
Google are peste 53.000 de angajati in birourile sale din toata lumea

Terasa pentru relaxare, gradina pe acoperis, biblioteci, sala de fitness, de masaj, cateva restaurante si cafenea fara lista de preturi. Nu este oferta vreunui hotel de cinci stele, ci doar cateva dintre avantajele suplimentare ale statutului de angajat al Google. O astfel de politica s-a dovedit un model de eficienta greu de regasit pe piata din Romania.

Va puteti imagina o zi de munca pe o canapea confortabila, cu laptopul in brate?Probabil ca da, daca lucrati de acasa. Ei bine, la sediul Google din Londra, acesta este un lucru cat se poate de normal. Fie ca alegi un divan cu vedere catre London Eye sau un spatiu de lucru confortabil din biblioteca, relaxarea este asigurata.

Biroul din capitala britanica ocupa cinci etaje din 10 ale unei cladiri din apropiere de British Museum si de celebra Oxford Street, principala artera de cumparaturi din capitala britanica. Suprafata sa este de 16.000 de metri patrati.

Livada din birou

Google si-a facut un obicei din a avea birouri care uimesc prin inovatie. De pilda, recent inauguratul birou din Tel Aviv are amenajata pe holuri o adevarata livada de portocali. Peretii sunt decorati cu ladite si verdeata, iar intr-una din salile de relaxare se afla chiar un mic tractor. La Moscova, tema de decor include fragmente din povestile traditionale rusesti.

"Important pentru noi este ca oamenii sa se simta bine la birou si sa lucreze relaxati. Cu totii au si un birou normal, asa cum gasesti in orice companie, insa noi promovam creativitatea, important este sa ai idei inovatoare, iar ideile vin cand te simti in largul tau, nu cand esti stresat", a explicat Alla Zabrovskaya, de la biroul Google Moscova.

La Bucuresti se afla unul dintre sediile "modeste" ale Google. Acesta se afla in centrul Capitalei, la cinci minute de mers pe jos de Piata Romana. Chiar daca biroul din Romania nu se afla in topul sediilor inovatoare, starea de spirit s-a transmis cu succes, atmosfera de lucru relaxanta si deschiderea cu care se discuta orice problema fiind "in fisa postului". Anul acesta, gigantul cu sediul central in SUA, a fost desemnat pe primul loc din clasamentul alcatuit de revista "Fortune" - "Cele mai bune companii pentru care sa lucrezi".

Rezultate cu profituri extraordinare

Google are peste 53.000 de angajati in birourile sale din toata lumea. Potrivit ComScore, site-ul Google este al doilea site ca marime, dupa Facebook, cu peste 728 de milioane de utilizatori unici. Estimarile analistilor americani arata ca anul acesta Google va detine in SUA 76% din cota de piata. Restul se va imparti intre Microsoft si Yahoo!

Google a inregistrat venituri consolidate de 14,10 miliarde de dolari in trimestrul incheiat la 30 septembrie 2012, in crestere cu 45% fata de perioada similara a anului trecut. Google a inregistrat un profit net de 2,18 miliarde de dolari in 2012, comparativ cu 2,73 de miliarde de dolari in trimestrul trei din 2011.

Profitul operational a fost de 2,74 de miliarde de dolari in perioada mentionata, ceea ce reprezinta 19% din venituri. Compania inregistrase un profit operational de 3,06 miliarde de dolari, adica 31% din venituri, in perioada similara din 2011.

#Google London Office, #Google Tel Aviv Office, #Google Bucharest Office , #Management