Sansele Google pe piata hardware: Ce a facut in alte domenii

Marti, 14 Februarie 2012, ora 12:52
2082 citiri
Sansele Google pe piata hardware: Ce a facut in alte domenii

Google are nevoie de diversificarea activitatii, in conditiile in care dupa 14 ani, peste 95% din venituri vin doar din publicitatea online.

De-a lungul anilor, compania a lansat o gama larga de produse noi, insa intrarea pe piata de hardware ar reprezinta cea mai importanta, dar si cea mai riscanta mutare de pana acum, potrivit BusinessInsider.

Va avea insa Google succes pe piata de hardware? Cel mai bun raspuns la aceasta intrebare este o scurta analiza a celorlalte afaceri in care Google a investit.

Android cucereste smartphone-urile

Android a fost o mare lovitura a celor de la Google. Dupa ce a cheltuit 50 milioane de dolari in 2005 pentru a cumpara o versiune rudimentara a sistemului de operare, Google a transformat Android in cel mai popular sistem de operare pentru smartphones din lume, in mai putin de 5 ani.

Cu toate acestea, in timp ce iPhone a adus venituri de 24 de miliarde de dolari doar in ultimul trimestru al anului 2011, Google declara ca ar fi castigat doar 1 miliard de dolari din publicitatea pe telefon.

Din punct de vedere strategic insa, castigul vine din alta parte. Android si-a indeplinit misiunea de a asigura motorului de cautare popularitatea pe mobile Web, iar cu achizitia Motorola, compania nu ar face decat sa isi continue aceasta expansiune.

Browser-ul Chrome

Chrome seamana din multe puncte de vedere cu Android. Browserul a aparut din senin pe o piata saturata si in trei ani a devenit cel mai popular browser, dupa Firefox.

Chiar daca Internet Explorer este totusi mai mare, are avantajul de a fi livrat automat cu sute de milioane de PC-uri in fiecare an. Asadar, si Chrome si-a indeplinit misiunea de a asigura accesul Google pe web, oferind in acelasi timp servicii rapide si performante, pe care utilizatorii le apreciaza.

Chrome OS pentru Netbooks

Chrome OS este un sistem de operare aproape identic cu browserul, menit sa rezolve anumite deficiente pe care Windows-ul le inregistreaza in cazul laptop-urilor ieftine si netbook-urilor.

Chromebook este ieftin, foarte rapid, usor de updatat si foarte eficient pe web. Cu toate acestea, nu se intelege foarte bine cu partea de hardware: camere photo, MP3 Playere. In plus, sistemul de operare a fost puternic lovit, odata cu toata piata de netbook-uri, dupa aparitia iPad.

Youtube

Youtube a reprezentat un risc mare pentru Google, din cauza proceselor pentru incalcarea drepturilor de autor. Cu toate acestea, compania a gasit o solutie extraordinara: continutul care se afla sub incidenta acestei legi poate fi descarcat doar cu acordul autorului.

Acum, Youtube reprezinta cel mai popular site video de pe web, iar in ultimele luni compania a adus mai multe imbunatatiri, care asigura o mai buna organizare a site-ului.

Cu toate acestea, nici Youtube nu face foarte multi bani pentru companie: veniturile pentru 2012 sunt estimate la cel mult 1,6 miliarde de dolari.

Google+

Vara trecuta, Google a anuntat mult asteptata lansare a Google+. Reteaua de socializare se lauda cu peste 90 de milioane de inregistrari, desi multe au fost facute odata cu utilizarea altor servicii Google precum Gmail, iar criticii spun ca multi dintre acesti utilizatori nu au intrat si a doua oara pe reteaua de socialziare.

Google poate argumenta ca acest lucru este lipsit de importanta deoarece scopul Google+ nu este sa fure utilizatorii Facebook, ci pentru a-si putea imbunatati celelalte produse.

In concluzie, Google s-a descurcat foarte bine atunci cand a achizitionat afaceri pe care le-a imbunatatit si le-a adaptat pentru o piata noua (Android, Youtube), insa atunci cand vine vorba de conceperea unor produse noi, Google nu a avut intotdeauna succes.

Chrome este o reusita, dar Google+ ridica semne de intrebare. Asadar, intrarea pe piata de hardware cu un produs nou reprezinta o decizie riscanta, cu sanse mai mari de esec decat de succes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#google pe piata de harware, #google, #google chrome, #youtube , #Investitii