Operatorii telecom vor reguli mai stricte in UE pentru companii ca Facebook si Google

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 08:50
1560 citiri
Operatorii telecom vor reguli mai stricte in UE pentru companii ca Facebook si Google

Companiile de telecomunicatii cer relaxarea legislatiei europene in privinta traficului de date pe internet, acuzand UE ca se concentreaza prea mult pe norme care limiteaza activitatea operatorilor de telefonie si prea putin pe masuri care sa reduca dominatia unor giganti ca Facebook sau Google.

Operatorii de telefonie contesta propunerile companiilor de internet pentru instituirea unei asa-numite "neutralitati a internetului", sustinand ca masura ar afecta afacerile si ar descuraja lansarea de noi produse si tehnologii, precum masinile fara soferi.

"Neutralitatea internetului a fost inventata de persoane care de fapt nu vor neutralitate. Tot ceea ce vrem noi este un mediu egal pentru toti cei care activeaza in acest sector", a declarat CEO-ul companiei spaniole Telefonica, Cesar Alierta, citat de Bloomberg.

Companiile de internet promoveaza introducerea unor reguli mai stricte care sa protejeze traficul de date, Google si Facebook alaturandu-se in luna mai celor peste 100 de companii de servicii online care au cerut autoritatilor americane sa ia masuri pentru sprijinirea sectorului impotriva operatorilor de telefonie care discrimineaza in privinta traficului de date.

Operatorii telecom: dominatia companiilor de internet s-a extins prea mult

Pe de alta parte, furnizorii de servicii de telecomunicatii sustin ca dominatia companiilor de internet s-a extins prea mult, iar autoritatile de reglementare nu fac nimic pentru a limita controlul acestora asupra aplicatiilor folosite de catre consumatori.

"Autoritatile sunt fixate pe ideea ca operatorii de telefonie sa nu aiba o cota de piata mai mare de 40% in tari ca Irlanda, dar nu sunt deloc ingrijorate ca o companie renumita detine 90% din piata de motoare de cautare", a spus luni Alierta, la o conferinta in domeniul tehnologiei in Spania.

Presedintele Vodafone Group, Vittorio Colao, a declarat la randul lui ca propunerile companiilor de internet ar presupune tratarea in mod egal a datelor transmise prin retelele operatorilor de telecomunicatii, ceea ce ar afecta dezvoltarea de noi servicii si aplicatii.

"Masinile fara soferi sau serviciile de sanatate au nevoie de acces la internet in banda larga si de viteza crescuta," a spus Colao.

Mai mult, operatorii de telefonie europeni ar trebui sa fie lasati sa fuzioneze si sa creeze companii mai mari, avand in vedere ca piata din Europa este marcata de o competitie acerba care afecteaza profiturile, a adaugat el.

Colao a dat ca exemplu pietele de telefonie din Germania si Irlanda, unde autoritatile au impus companiilor sa permita accesul altor operatori la propriile retele pentru a asigura servicii competitive, declarand ca aceste cerinte vor impiedica redresarea sectorului telecom.

"Trebuie sa permitem consolidarea afacerilor si crearea unor companii mai mari in Europa. Consolidarea este un lucru pozitiv", a spus el.

CE vrea sa unifice retelele de telefonie

Comisia Europeana a prezentat anul trecut un pachet de reforme in domeniul telefoniei, menit sa unifice retelele companiilor prin renuntarea la tarifele de roaming, uniformizarea licitatiilor pentru utilizarea spectrului si stabilirea asa-numitelor "recomandari de neutralitate".

Propunerile au fost apoi amendate de Parlamentul European, operatorii de telefonie considerand ca modificarile aduse sunt prea putin rezonabile.

"Regulile sunt prea restrictive si ar afecta semnificativ functionarea serviciilor de internet mobil in Europa. Vor fi afectati atat consumatorii, cat si industria in ansamblul ei", a spus Markus Reinisch, directorul de strategie al Vodafone.

Pachetul de reforme urmeaza sa fie analizat de Consiliul European, care va redacta si o noua versiune a proiectului legislativ pana in octombrie, cand va avea loc urmatoarea editie a summitului din domeniul digital. Cele trei versiuni vor fi apoi analizate si incluse intrun proiect final de lege, care va fi supus aprobarii Consiliului.

#telecomunicatii Europa, #operatori telecom, #Google Facebook , #Investitii