Alibaba: Pietele financiare freamata in pragul unei listari care ar putea sparge recordurile istorice

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 08:59
2026 citiri
Alibaba: Pietele financiare freamata in pragul unei listari care ar putea sparge recordurile istorice

Lansarea ofertei publice de actiuni a companiei Alibaba este de asteptat sa starneasca azi un adevarat vartej pe piata, iar efectul ar putea tine mai multe zile, in conditiile in care tranzactiile din New York se vor derula de vineri.

Sunt destule sanse ca rivalul asiatic al Amazon sa depaseasca valoarea de 200 de miliarde de dolari, recent atinsa de Google, pe fondul unui pret crescut al titlurilor emise de companie si al interesului major starnit de deschiderea pe piata occidentala a firmei.

Evenimentul ar putea atinge nivelul celei mai mari oferte publice de actiuni de pana in prezent intarind si mai mult pozitia companiei. De altfel, Alibaba Group inregistreaza, din pozitia de lider al pietei din China un numar de tranzactii mai mare decat cel comyun al Amazon si eBay. Presiunea publicului a dus si la o crestere a pretului de la care vor porni actiunile Alibaba Group Holding, acestea fiind asteptate sa aiba o valoare de 66-68 de dolari. Parerile investitorilor sunt insa impartite in ceea ce priveste rentabilitatea unei investitii in actiunile gigantului specializat in comertul electronic, dupa cum noteaza Wall Street Journal.

La un pas de un record istoric

Recordul precedent privind atragerea unei sume de bani prin oferta publica de actiuni ii apartine Bancii Agricole din China care a atins cifra de 22,1 miliarde de dolari prin listarea sa pe piata in 2010. Alibaba are sansa sa maerga insa mult mai departe, estimarile initiale ale oficialilor din compania chineza vorbind despre o suma de 20 de miliarde de dolari, in realitate ,valoarea totala dupa cresterea cu aproximativ o treime a valorii titlurilor lansate in cadrul ofertei publice putand sa ajunga la 26 de miliarde de dolari. Un eveniment bursier istoric si, in acelasi toimp, o detronare a retelei Facebook, care recent a atins valoarea de piata de 200 de miliarde de dolari, chinezii avand sansa de a-l depasi pe Zuckenberg cu cel putin cateva zeci de miliarde.

"O astfel de intratre pe piata nu s-a mai produs de ceva vremme, daca este sa mai uit la evenimentele anterioare, inclusiv lansarea Facebook. Este o valoare rezonabila, dar, cu toate acestea, nu as investi in companie. In primul rand, in Consiliul de Administratie nu este niciun reprezentant din afara companiei. In al doilea rand, sistemul legislativ din China este destul de restrictiv in privinta bunurilor pe care un cetatean strain le poate detine si intre companiile din China si Comisia de Securitate a Pietei Mobiliare din Statele Unite au fost destule divergente. In al treilea rand, este vorba de cultura pietei libere din China care este abia la inceput. Nu poti prezice care va fi amestecul guvernului de la Beijing in aceasta companie", sustine Anant K. Sundaram, expert evaluator si profesor la Dartmouth College.

Ce reclama alti investitori occidentali, dupa ce au incercat serviciile mamutul comercial este lipsa de expertiza in adaptarea sistemului electronic de plata dintre Occident si piata chineza, unde codurile companiilor au cateva litere in plus. Cu toate acestea, Fabio Doti, proprietarul unui salon de coafura care s-a izbit de aceasta problema nu da inapoi de la a cumpara actiuni Alibaba. "Am ratat deja cu oferta publica Tesla. M-a descurajat un broker si am pierdut o oportunitate serioasa. Pana acum imi dublam investitia", considera Doti.

Oportunitate de economie

Pentru alti potentiali investitori de pe piata, Alibaba nu are rasunetul miraculos al unei comori burisere abia descoperite.

"Nu cred ca o investitie in actiunile Alibaba imi va dubla sau tripla banii asa cum, s-a intamplat cu Google, care a facut oferta publica pe cand era o companie mica. Cunosc atat riscurile, cat si avantajele detinute de Alibaba si Tencent pe piata si in cultura comerciala recenta a Chinei. Dar nu are potentialul unei afaceri nou descoperite. Piata companiei atinge acum o cifra de 200 de miliarde de dolari. Intrebarea este: va atinge valoarea de 600 de miliarde in 5 sau 10 ani?", arata Walter Price, investitorul principal din spatele Allianz Global Investors.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#oferta publica actiuni alibaba, #pret actiuni Alibaba, #investitori alibaba, #valoare de piata, #eveniment bursa, #listare bursa New York , #Investitii