Google ar face orice sa intre in China. Ii da pe mana chiar si noul Nexus

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 11:21
4043 citiri
Google ar face orice sa intre in China. Ii da pe mana chiar si noul Nexus
Foto: Wikimedia

Google a surprins pe toata lumea cand a decis sa incredinteze soarta noului smartphone Nexus 6P in mainile companiei chineze Huawei.

Este adevarat ca telefoanele Nexus nu au reprezentat o lovitura in piata smartphone, dar noua asociere pare sa fie dictata de alte considerente din partea gigantului IT din SUA, remarca publicatia International Business Times.

Chinezii isi trag spuza pe turta

Pentru Huawei, parteneriatul cu Google are o serie de avantaje evidente, chiar daca acestea nu se vor reflecta intr-o crestere rapida a veniturilor.

In primul rand, compania chineza va beneficia de un acces mai larg pe piata americana, unde produsele firmei sunt aproape necunoscute publicului larg.

Ceva mai bine pusi la punct se dovedesc expertii americani in securitate cibernetica care, mai pe fata, mai voalat, au acuzat in mai mai multe randuri compania Huawei ca produce dispozitive care lasa porti largi pentru accesul hackerilor la datele din sistem.

Deloc de neglijat este faptul ca Huawei nu mai este nevoita sa aloce fonduri masive pentru a-si face publicitate pe piata din Statele Unite, asocierea cu unul dintre cele mai mari branduri din IT rezolvand si aceasta problema.

Rampa de lansare

Pe de alta parte, Nexus, chiar daca nu este un campion al vanzarilor in piata smartphone, ba tinde sa fie considerat chiar o dezamagire, s-a dovedit o buna rampa de lansare pentru partenerii pe care Google i-a folosit in crearea dispozitivului.

"Telefoanele Nexus au generat un anumit tip de aura si au ridicat cota de piata a producatorilor care le-au fabricat. De la HTC, Samsung, LG, Asus sau Motorola toata lumea a avut de castigat.

In cazul LG s-a vazut chiar o crestere a influentei marcii pe piata americana, dupa asocierea cu Google", explica Neil Shah, analist principal la CouterPoint Research.

Shah crede ca arhitectura noului smartphone Nexus, carcasa metalica integrala, ecran de inalta rezolutie si componente hardware de ultima generatie, reprezinta o sansa pentru Huawei de a demonstra ca poate concura cu produse de genul iPhone6 sau Galaxy 6.

"O crestere a vanzarilor in Statele Unite este luata in calcul, pentru ca aceasta este sansa Huawei de a revni pe piata americana castigand increderea publicului, a oficialitatilor si a operatorilor din sectorul mobile", crede analistul.

Huawei, care isi obtine majoritatea profitului din echipamente de retea, a inregistrat un esec in abordarea pietei mobile din SUA, cea mai mare piata de telecomunicatii din lume.

Doar 2,2 procente din veniturile obtinute de Huawei in 2013 au fost obtinute din vanzarile de pe piata americana.

Situatia este si mai complicata, in conditiile in care fondatorul companiei Ren Zhengfe, un fost inginer militar, mentine relatii stranse cu oficialii de la Beijing, iar expertii in securitate din SUA acuza compania ca foloseste programe de spionaj in interiorul dispozitivelor produse.

Portita Google

Pentru Huawei, Google reprezinta, dupa cum spuneam, o rampa de lansare.

In acelasi timp, gigantul IT cauta cu disperare o portita de acces pe piata din China, unde majoritatea serviciilor sale sunt cenzurate ca urmare a refuzului de a se conforma legislatiei stricte conceputa de guvernul comunist de la Beijing.

Utilizatorii chinezi au acces doar la o versiune limitata a Google Play Store si la baza de date a Google Analytics, restul serviciilor populare ale Google fiind blocate.

In aceste conditii, gigantul IT a realizat tarziu ca pierde sansa unor venituri importante, piata de internet din China fiind cea mai activa din lume, cu 640 milioane de utilizatori inregistrati la finalul anului trecut.

Per total, pierderile generate de absenta Google pe piata chineza sunt estimate la miliarde de dolari anual. Revenirea in China este si prioritatea noului sef Google, Sundar Pichai, acesta precizand acest lucru inca din martie.

Dans pe sarma

Nu va fi o misiune usoara pentru compania americana, chiar daca parteneriatul cu Huawei faciliteaza reluarea discutiilor cu oficialii de la Beijing.

Pe fondul contrelor frecvente in Washington si Beijing pe tema spionajului cibernetic, Google va trebui sa faca un adevarat dans pe sarma intre interesele celor doua mari puteri.

Mai mult, in cursul vizitei de saptamana trecuta a presedintelui Xi Jinping in SUA, acesta s-a intalnit cu mogulii industriei IT din America: Cook, Nadella, Zuckerberg.

Absenta reprezentantilor Google de la discutiile oficiale a fost remarcata de toata lumea. Cu toate acestea, Huawei ar putea sa se dovedeasca un atu in mana lui Pichai.

"Daca Google decide sa lanseze un nou ecosistem in China, atunci Huawei s-ar putea dovedi o alegere inteleapta. Pe piata chineza, Huawei este atat operator de telecomunicatii, cat si producator si comerciant de dispozitive mobile", arata Ian Fogg, analist al IHS.

Presiune pe Beijing

Daca pe piata americana, Huawei este o picatura intr-un ocean, in China firma a reusit sa isi fidelizeze clientii, cel mai probabil acestia asteptand si ei cu nerabdare sa cumpere un Nexus 6P produs de firma locala.

Din nefericire, smartphone-ul vine cu toate aplicatiile Google preinstalate, fapt ce face imposibila comercializarea lui in prezent in China.

Situatia ar putea sa se dovedeasca utila in procesul negocierilor pe care Google se pregateste sa le demareze cu oficialitatile de la Beijing.

Parteneriatul cu o mare companie din China si o presiune crescuta a pietei pentru un produs ar putea facilita revenirea gigantului IT pe cea mai mare piata de profil din lume.

Huawei si Google prezinta Nexus 6P

Huawei si Google au prezentat in San Francisco, Nexus 6P, un smartphone premium, care ruleaza varianta Android 6.0 Marshmallow, cel mai nou sistem de operare dezvoltat de Google.

"Huawei este entuziasmata de colaborarea cu Google al carei rezultat este reprezentat de o experienta Nexus premium pentru piata globala," a declarat Richard Yu, CEO Huawei Consumer Business Group. "Pretuim felul in care consumatorii imbratiseaza noile tehnologii in toate domeniile vietii lor si am creat un smartphone cu un design atragator, performante notabile, care integreaza noua versiune Android 6.0 Marshmallow" a completat acesta.

"Suntem incantati de parteneriatul cu Huawei prin care le prezentam consumatorilor Nexus 6P, cel mai premium smartphone lansat de noi pana acum si de noua versiune Android 6.0 Marshmallow, cel mai performant sistem de operare dezvoltat vreodata de catre noi" a declarat Hiroshi Lockheimer, VP Android, Chromecast si Chrome OS in cadrul Google.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata internet China, #parteneriat Google Huawei, #smartphone Nexus 6P, #servicii Google China , #Cota de piata