Va exista o noua criza financiara in 2015?

Marti, 10 August 2010, ora 10:50
2269 citiri
Va exista o noua criza financiara in 2015?

Sistemul financiar trece printr-o criza la fiecare 5 - 7 ani, prin urmare, urmatoarea criza va surveni pana in 2015, inainte de a intra in vigoare noile reforme bancare din Statele Unite, a declarat directorul executiv al JPMorgan Chase, Jamie Dimon.

Multe din masurile impuse de Congresul american si institutiile de reglementare ale sistemului financiar global nu vor fi implementate decat peste mai multi ani, relateaza Bloomberg.

De exemplu, Comitetul de Supraveghere a Bancilor Basel a dat drept termen limita anul 2018 pentru ca bancile sa respecte limitele de nivel al creditarii.

De asemenea, implementarea unor sectiuni ale Planului Volcker - propus de economistul Paul Volcker si aprobat de presedintele Barack Obama, prin care se interzice bancilor sa faca investitii care nu sunt in interesul clientului si sa detina actiuni sau sa investeasca in fonduri de investitii de tip hedge sau equity - ar putea dura peste zece ani.

Nu in ultimul rand, apetitul bancilor pentru investirea banilor imprumutati in instrumente financiare extrem de complexe, lucru care a contribuit la criza creditarii din prezent, ar putea fi greu de modificat.

"Din experienta noastra despre abilitatea Guvernului de a executa aceste schimbari in timpul alocat, suntem total expusi unor viitoare riscuri financiare, timp de cel putin 8 sau 10 ani", a declarat Roy Smith, profesor de economie la Universitatea New York si fost bancher la Goldman Sachs.

In schimb, secretarul Trezoreriei din SUA, Timothy Geithner, a sustinut intr-un discurs ca administratia vrea sa schimbe "ritmul frustrant, glacial" in care s-au scris noile reglementari in trecut. "Ne vom misca cat de repede posibil pentru a clarifica noile reglementari in sistemul financiar", a spus Geithner.

Chiar si asa, el a adaugat ca bancile vor avea timp pana in 2013 pentru a indeplini noile reglementari privind nivelul minim al capitalizarii si "multi ani dupa aceea" pentru a-si crea capital nou.

Bancile trebuie obligate sa respecte noi reguli


Crizele financiare sunt deja o obisnuita pentru tarile dezvoltate. Criza creditarii din 2008 a urmat imploziei pietei de tehnologie din 2000 si 2001, care a survenit la numai cativa ani de la criza provocata de falimentul fondului Long-Term Capital Management si de faptul ca Rusia nu si-a mai putut plati titlurile guvernamentale.

Potrivit lui Lawrence Summers, director al Consiliului Economic National, "repararea" sistemului financiar ar putea fi similara cu reducerea numarului de decese in cazul accidentelor auto. Impunerea obligativitatii centurii de siguranta si limitarile de viteza s-au dovedit mult mai eficiente decat incercarea de a preveni sofatul imprudent.

"Trebuie sa abordam reglementarile financiare in acelasi mod, pentru a ne asigura in fata ignorantei si lacomiei, care sunt inevitabile, decat sa ne bazam pe capacitatea noastra de a le corecta", a spus Summers.

Astfel, obligarea institutiilor financiare de a avea un capital mai mare le-ar ajuta sa reziste in fata unor probleme serioase.

Insa, in loc sa oblige institutiile financiare sa faca acest lucru, Legea Dodd-Frank (legea reformei sistemului financiar), semnata de presedintele american luna trecuta, lasa aceasta decizie pe umerii bancii centrale, Federal Reserve. La randul sau, FED se bazeaza pe indicatiile din partea comitetului Basel, un forum format din bancile centrale si institutii de reglementare din 27 de tari, care creeaza regulile la nivel mondial.

In plus, comitetul Basel, care a propus un set de noi reguli pentru investitii, capital si lichiditate in luna decembrie, a fost criticat de companiile din domeniul financiar si de cateva guverne, care cred ca noile limite ar scadea si mai mult creditarea si ar pune in pericol redresarea economica.

Astfel, Institutul International Financiar, un grup ce reprezinta peste 400 de firme, a dat publicitatii un studiu in care se sustine ca noile reguli ar "sterge" 3,1 la suta din produsul intern brut al SUA, zonei euro si Japoniei, pana in 2015.

#bancare, #criza, #financiara, #reforme , #stiri Goldman Sachs