UBS, cea mai mare victima a crizei creditelor ipotecare

Luni, 01 Octombrie 2007, ora 11:48
1043 citiri

Cel mai mare administrator de averi din lume, UBS AG, a inregistrat pierderi de 3,4 miliarde dolari, decizand si concedierea unor inalti responsabili si a unui numar considerabil de angajati, fiind pana acum cea mai mare victima a crizei creditelor ipotecare, relateaza Reuters.

UBS a anuntat luni ca portofoliul propriu a fost afectat de pierderi de patru miliarde franci elvetieni (3,42 miliarde dolari), acest lucru urmand a atinge si rezultatele financiare pentru al treilea trimestru al 2007, grupul estimand ca in aceasta perioada va raporta pierderi de 600-800 milioane franci elvetieni, reprezentand primul rezultat negativ din ultimii noua ani.

UBS a mai precizat ca va concedia 1.500 de angajati ai bancii sale de investitii.

Seful acestei divizii, Huw Jenkins, care a adus grupul UBS intre primele cinci banci de investitii din lume, va parasi firma, impreuna cu directorul financiar al grupului, Clive Standish.

Marcel Rohner, care a fost numit director executiv dupa demisia suprinzatoare a presedintelui grupului, Peter Wuffli, pe fondul unor pierderi inregistrate de divizia UBS de hedging, va prelua conducerea bancii de investitii iar expertul pe management al riscului, Marco Suter, va deveni director financiar.

Aceste pierderi depasesc pana in acest moment estimarile celorlalte banci de investitii afectate de aceasta criza.

Efectele crizei creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii au variat, grupul Goldman Sachs raportand luna trecuta o majorare cu 80% a profitului in timp ce grupul rival Bear Sterns Co. a afisat o scadere cu 61% a profitului obtinut in aceeasi perioada.

Acest anunt al bancii UBS vine intr-o perioada marcata de controverse privind strategia duala a grupului, ce a decis sa se implice atat in cadrul sectoarelor de investitii cat si in cel al administrarii de averi.

Investitorii au devenit din ce in ce mai ingrijorati de posibilitatea ca un numar tot mai mare de banci sa anunte pierderi legate de criza creditelor ipotecare, la finalul celui de-al treilea trimestru al 2007.

Persistenta temerilor privind stabilitatea sistemului bancar global a afectat pietele financiare din lumea intreaga. Criza sectorului american al creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, declansata de majorarea numarului de datornici aflati in incapacitate de plata, a generat o criza a lichiditatilor pe plan global.

In ciuda semnalelor recente conform carora aceasta criza a lichiditatilor s-a mai temperat, anumite banci anunta in continuare ca le este greu sa acceseze credite pe pietele financiare globale.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.