Statele BRIC continua sa cumpere dolari intr-un ritm accelerat

Marti, 09 Iunie 2009, ora 09:46
1571 citiri
Statele BRIC continua sa cumpere dolari intr-un ritm accelerat

Statele din grupul informal BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) cumpara dolari in cel mai rapid ritm de la inghetarea pietelor de credit, in luna septembrie 2008, protejandu-si exporturile si economia, chiar daca alternativa la dolar este deja discutata, scrie Bloomberg, citat de Newsin.

Ancronimul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) a fost creat de economistul sef al Goldman Sachs Group Inc., Jim O'Neill, in 2001, pentru a grupa cele mai mari economii emergente.

Statele BRIC si-au majorat in mai rezervele valutare cu peste 60 de miliarde dolari pentru a limita castigurile din aprecierile valutelor proprii, intr-o perioada in care cea mai grava criza economica de la al doilea razboi mondial efecteaza grav exporturile, conform datelor publicate de analisti si banci centrale.

Brazilia a cumparat cea mai mare cantitate de dolari intr-un an, rezervele valutare ale Indiei au crescut in cel mai accelerat ritm din ianuarie 2008 iar Rusia si-a extins rezervele valutare la un nivel ce nu a mai fost atins din iulie 2008, conform calculelor Bloomberg.

In timp ce liderii rusi, chinezi si brazilieni au sugerat deja inlocuirea dolarului ca moneda principala de rezerva, datele de la bancile centrale arata care este de fapt nivelul dependentei acestora de dolar.

Rusia propune ca statele BRIC sa analizeze crearea unei noi monede cu ocazia intalnirii din 16 iunie, de la Yekaterinburg. China si Brazilia au declarat luna trecuta ca ar putea analiza modalitati de renuntare la dolar pentru schimburile comerciale bilaterale, scrie Bloomberg.

Statele BRIC detin momentan rezerve valutare de 2,8 mii de miliarde dolari, o crestere de 7,8% fata de perioada similara din 2008, totalizand 42% din rezervele valutare mondiale, conform Bloomberg.

Realul, rupia si rubla s-au intarit in timp ce dolarul s-a depreciat la cel mai scazut nivel din 24 de ani fata de un cos de valute, semnaland ca odata cu aparitia semnalelor legate de temperarea crizei mondiale, investitorii devin tot mai interesati de alternative cu randament mai ridicat decat moneda americana.

Circa 26 miliarde dolari au intrat in fonduri de investitii din pietele emergente in cursul acestui an, arata date ale grupului EPRF Global, ce urmareste evolutia si directia unor fonduri in valoare totala de peste 11 mii de miliarde dolari.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a propus pe 5 iunie utilizarea unui cos de valute regionale drept rezerve, pentru a reduce dependenta de dolar.

Guvernatorul bancii centrale chineze, Zhou Xiaochuan, a sugerat, in martie, utilizarea drepturilor speciale de tragere emise de Fondul Monetar International (FMI), ca alternativa la dolar.

Brazilia, singurul stat BRIC care si-a redus achizitiile de dolari, a cumparat 2,8 miliarde dolari in mai, Rusia a cumparat cel putin 17 miliarde dolari in valute straine in timp ce rezervele Indiei au sporit cu 10,6 miliarde dolari.

Conform estimarilor unei companii din Hong Kong, SJS Markets Ltd., China a cumparat valute straine in valoare de cel putin 30 de miliarde dolari in mai. La sfarsitul anului 2008, 64% din rezervele valutare mondiale erau in dolari, in crestere fata de nivelul de 62,8% atins in iunie 2008, conform datelor FMI.

"Dolarul se va stabiliza in fata principalelor monede comerciale spre sfarsitul trimestrului", a declarat Michael Shaoul, director executiv al companiei de brokeraj Oscar Gruss & Son Inc.

"Dolarul s-a apreciat in timpul crizei mai mult decat ar fi fost justificat si s-a depreciat rapid in timpul revenirii". "Avand in vedere dimensiunile economiei americane in raport cu economia mondiala, este putin probabil ca dolarul sa fie inlocuit prea curand din pozitia de principala valuta de rezerva", a declarat Nikhil Srinivasan, analist in cadrul Allianz SE.

O depreciere mai accentuata a dolarului ar putea afecta grav exporturile statelor BRIC, reduce considerabil valoarea rezervelor valutare si chiar inrautati starea economiei mondiale, deja grav afectata de criza, a afirmat Mitul Kotecha, strateg valutar al grupului Calyon din Hong Kong, divizia de investitii a Credit Agricole SA.

"Ar fi ca si cum ne-am impusca singuri in picior daca am vinde active americane si ne-am indeparta prea repede de dolari", a precizat Kotecha.

"Chiar daca din punct de vedere retoric vedem multe, bancile centrale sunt prea expuse si, in concluzie, vor prefera o strategie prundenta", a incheiat acesta. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bric, #depreciere, #dolar, #exporturi, #rezerve , #stiri Goldman Sachs