Rusia vrea sa reduca dominatia dolarului

Duminica, 20 Iunie 2010, ora 23:55
1172 citiri
Rusia vrea sa reduca dominatia dolarului

Rusia vrea ca rubla sa devina una dintre monedele folosite pentru constituirea de rezerve valutare la nivel mondial, a afirmat presedintele Dimitri Medvedev, reluand eforturile pentru a reduce dominatia dolarului, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

"Cu doar trei-cinci ani in urma crearea unei noi monede pentru rezerve valutare parea un vis. Acum discutam serios aceasta posibilitate", a spus Medvedev, intr-un discurs la Sankt Petersburg.

Medvedev, care a cerut in mod repetat o moneda supranationala care sa rivalizeze cu dolarul, a afirmat ca discutiile cu guvernul chinez continua pentru identificarea de optiuni. La nivel global ar fi nevoie de sase monede in acest sens, a adaugat el.

"Este ceva de care este evident nevoie. Dezvoltarea unui centru financiar la Moscova va contribui substantial la intarirea pozitiei rublei ca moneda de rezerva", a adaugat presedintele.

Comentariile lui Medvedev evidentiaza ambitiile Rusiei de a-si afirma forta la nivel global dupa criza financiara. Rusia urmareste cu atentie ce se intampla in zona euro, a afirmat Medvedev, intrucat aparitia monedei europene ca moneda care sa rivalizeze dominatia dolarului a contribuit la reducerea impactului crizei mondiale.

Potrivit economistului sef al Goldman Sachs, rubla si yuanul ar putea fi adaugate pana in 2015 la cosul de valute in functie de care se calculeaza valoarea unitatilor Fondului Monetar International. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rusia, #dominatie, #dolar, #medvedev, #rubla , #stiri Goldman Sachs